Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Tuffa tider för skolköken denna höst

KRUBB. Så fixar Larry billig och god skolmatat

-

De måste orka med sin skoldag och må bra.

Mindre svinn, bättre koll på rätter som alla äter och mer grönsaker i köttfärsså­sen. Larry Karlsson vänder på varenda krona för att få ihop en fin meny åt barnen.

Om en timme kommer de första eleverna till matsalen i Björkhagen­s skola. Den mosade potatisen är klar och läggs upp i värmebehål­larna. Det ser precis ut som potatismos, men är helt utan mjölk.

– Det är lite billigare, men framförall­t kan alla äta av det. Även de som inte tål mjölk. Sen är det mjölkfritt margarin i också, säger kökschefen Larry Karlsson.

När han började på skolan för 16 år sedan fick en portion kosta max 9 kronor. Länge höll han sig till det men i och med pandemin och nu de skenande matprisern­a, går det inte längre.

– Jag har inte räknat ut exakt vad en portion kostar just nu, men maten är hundratuse­ntals kronor dyrare per år nu.

Det är tuffa tider för skolköken. Det senaste året har priserna i stadens matprisavt­al höjts vid varenda revidering och har sammanlagt ökat med ungefär 13 procent.

– Sen skiljer det mellan olika varor. I september var det mycket dyrare med mjölk och kyckling till exempel, säger Malin Eriksson som är avdelnings­chef på utbildning­sförvaltni­ngen.

Det gör att stadens kökschefer ständigt får omarbeta sina menyer för att få budgeten att gå ihop.

Mindre kött

Larry Karlsson har slutat sätta igång ugnarna direkt på morgonen, nu sätts de på bara precis när de ska användas, och han har arbetat fram en lista på rätter som så många barn som möj- ligt tycker om och som m samtidigt är billiga. Som carbonara, currykyckl­ing och spagetti och köttfärsså­s. En köttfärsså­s som innehåller mer grönsaker än tidigare, och mindre kött.

Han har under sina 16 år alltid haft marginaler, men i år kanske han inte ens lyckas hålla budget. Marginalen försvinner garanterat. Det är många parametrar som ska vägas in, men viktigast är att barnen äter.

– De måste orka med sin skoldag och må bra, det är prio ett. Sen är klimatmåle­t viktigt. Minska svinnet och köpa så mycket ekologiskt som möjligt.

Om priserna ökar ännu mer, vad blir nästa steg?

– Det får bli en fråga vi får ta med cheferna. Kanske mer vegetarisk­t, idag har vi enbart vegetarisk­t en dag i veckan.

Klara B Orreteg klara.orreteg@mitti.se

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Larry Karlsson.
ÖNSKA. Kanya Prakotsaya­m gör vegetarisk nudelsalla­d. ”Det är barnen som önskat thailändsk nudelsalla­d”, säger hon.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Larry Karlsson. ÖNSKA. Kanya Prakotsaya­m gör vegetarisk nudelsalla­d. ”Det är barnen som önskat thailändsk nudelsalla­d”, säger hon.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden