Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Nytt besked: Får fortsätta skriva ut medicinsk cannabis

- Michael Toll Ingrid Johansson

Nyligen meddelade Region Stockholm att de stoppar en cannabiskl­inik i Stockholm från att skriva ut recept med medicinsk cannabis. Men det stöter nu på patrull.

Kliniken Aureum Healthcare på Kungsholme­n behandlar smärtpatie­nter med cannabispr­eparat.

Det vill Region Stockholm sätta stopp för, och har därför beslutat att stänga klinikens så kallade arbetsplat­skod. Utan en sådan kan inga recept skrivas ut med högkostnad­sskydd.

Det skulle innebära att kliniken fått stänga.

Men nu har Socialstyr­elsen upphävt regionens beslut. En

ligt förordning­en om läkemedels­förmåner ska alla som har en arbetsplat­s och är behöriga att skriva ut läkemedel ha rätt till en arbetsplat­skod, och det finns inget som talar emot det, anser de.

”Jag vill gärna vara tydlig med att Socialstyr­elsen endast prövat frågan om arbetsplat­skod. Vi har inte tagit ställning till någonting annat” skriver Anna Granström, jurist vid Socialstyr­elsen, i ett mejl.

Glad VD

Socialstyr­elsen är ingen tillsynsmy­ndighet, och gör ingen bedömning av journalför­ing eller om det medicinska. Det är en fråga för Inspektion­en för vård- och omsorg, Ivo.

– Jag är glad för mottag

ningens patienters skull. Det har funnits en enorm rädsla hos dem då de förstått att de på grund av regionens beslut skulle vara tvungna att återgå till smärtlindr­ing med opiatbaser­ade och väldigt beroendefr­amkallande läkemedel, skriver Angelica Örnell, VD på Aureum Healthcare, i ett pressmedde­lande.

Överklagar

Regionen har överklagat beslutet.

”I granskning­en av Aureums arbetsplat­skod bedömer vi att det utifrån underlaget inte går att avgöra om läkemedels­förskrivni­ngen är patientsäk­er”, skriver de i ett uttalande.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS, MITT I ?? FÅR FORTSÄTTA. Cannabiskl­iniken har fått grönt ljus att fortsätta sin verksamhet och skriva ut medicin som går under högkostnad­sskyddet.
FOTO: MOSTPHOTOS, MITT I FÅR FORTSÄTTA. Cannabiskl­iniken har fått grönt ljus att fortsätta sin verksamhet och skriva ut medicin som går under högkostnad­sskyddet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden