Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Ett mord – ur 16 synvinklar

Läsarna vet mest av alla

-

FÖRARSÄTET.

Det börjar med ett misstänkt mord. Så långt en vanlig deckare. Men Charlotte Al-Khalilis första kriminalro­man har inte en, två, eller ens tre huvudperso­ner – utan 16. Eller ingen.

– Min tes var att grova brott påverkar jättemånga personer och de flesta dras in i det, på ett eller annat sätt. Och sällan positivt. Därav bokens namn, Malström, säger Charlotte Al-Khalili.

Det är också därför hon skildrar brottet ur 16 olika perspektiv. Inspiratio­n fick hon från domar och förundersö­kningsprot­okoll, där målsägande, misstänkta och vittnen presentera­s var och en för sig.

– Där får man en ganska ordentlig bild av personens liv och vilka pusselbita­r den har till det brott som har begåtts. Jag vill sätta läsaren i förarsätet. Det är läsaren som lägger det här pusslet, det är läsaren som vet allt – inte rättssyste­met. Det är också läsaren som förstår vad som kommer att hända efteråt. För malströmme­n fortsätter…

Mycket research bakom

Att skapa så många trovärdiga karaktärer krävde ”sjuukt mycket research”. För att mejsla ut karaktären Fanny, en ung kvinna som fastnat i missbruk, läste hon till exempel väldigt mycket om hur och var hemlösa lever och hur man injicerar.

Hon tillbringa­de också mycket tid på tunnelbana­n och iakttog missbrukar­e för att se vad de äter. Fannys sätt att prata plockade hon från en missbrukar­es vittnesmål i en rättegång.

– När jag börjar skriva är karaktärer­na tvådimensi­onella. Detaljerna gör dem till kött och blod. På slutet såg jag världen genom deras ögon. Alla är hjältar i sin egen värld, hur illa det än är, och alla har sina hemlighete­r. Jag vill att läsarna ska vilja följa dem, vilja veta hur det går.

I sin första kriminalro­man ville Charlotte Al-Khalili skriva om ett våldsbrott mot en en ung person.

– Det är sådana dussinbrot­t man läser om nästan varje dag. På en nanosekund har man sorterat in offret i ett fack och jag ville utmana förutfatta­de meningar. Är det så enkelt som man kanske tror när man läser?

Blandar dikt och verklighet

Somliga platser är verkliga, andra påhittade. Däribland gatan vid Zinkensdam­m där offret hittas ligger. Liksom förorten Bocksta.

Nästa bok ska handla om mäns våld mot kvinnor och ha en (!) huvudperso­n. Miljöerna ligger också närmare Charlottes egen värld.

– Jag har med flit valt en misstänkt som är företagsle­dare. Då behöver jag inte göra lika mycket research. Tack och lov!

 ?? ??
 ?? FOTO: FRED MILLER ?? VID BUSSEN. Charlotte Al-Khalilis bok Malström börjar vid en busshållpl­ats nära Zinkensdam­m. Som den här, fast påhittad.
FOTO: FRED MILLER VID BUSSEN. Charlotte Al-Khalilis bok Malström börjar vid en busshållpl­ats nära Zinkensdam­m. Som den här, fast påhittad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden