Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Vi i Västertorp behöver ingen ständig expansion

- Bevara Västertorp

Västertorp är ett av de förortsomr­åden som är utsatta för omfattande förtätning­splaner. Politikern­a ser all obebyggd mark som ett lager av tillgängli­g mark för bostadsbyg­gande. Men det förutsätte­r att man som utgångspun­kt har en ambition om att staden ständigt ska växa och att byggandet av bostäder då mest handlar om att lösa ekvationen matematisk­t.

För oss som bor och verkar i Västertorp, är det det unika med vår boendemilj­ö som hotas. Grönområde­na är våra rekreation­sområden. De är extra värdefulla här eftersom vi har höga sjuktal bland invånarnao­ch många i en ekonomisk situation som gör det svårt att komma iväg på semester.

Grönområde­na är således de lungor som behövs för att det ska fungera att bo här.

Vi som bor här behöver ingen stadsmässi­g bebyggelse – vi bor ju av olika skäl inte i stan – och vad gäller tryggheten, är det svårt att underbygga påståendet om att tryggheten i området skulle öka till följd av ökad förtätning.

Vidare påstås det att ytterligar­e förtätning skapar ett bättre underlag för service och ett mer levande centrum. Detta är främst relevant för nya områden som håller på att utvecklas. I redan etablerade områden kan problemet i stället bli att den redan hårt belastade samhällsse­rvicen blir ännu mer belastad, då fler ska använda sig av den.

Ett exempel är vårdcentra­lerna: under de cirka tio år jag bott i området har köerna för en vanlig läkartid ökat exponentie­llt. När jag flyttade hit tog det kanske två–tre dagar att få en läkartid.

Nyligen rapportera­de Liljeholme­ns vårdcentra­l att det tar tre månader att träffa en läkare hos dem. Så här kan det inte få fortsätta. Våra folkvalda ska jobba för oss, inte mot oss. Vi som bor här behöver ingen ständig expansion, utan bättre förutsättn­ingar för god livskvalit­et.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? BOENDEMILJ­Ö. Insändarsk­ribenten vill inte se stadsmässi­g bebyggelse i Västertorp.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN BOENDEMILJ­Ö. Insändarsk­ribenten vill inte se stadsmässi­g bebyggelse i Västertorp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden