Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Nu vill vi köpa möbler på Instagram

Allt fler gör affärer via sociala medier

- Jonas Berge

Jag vill ju att kunderna ska komma hit. Det är nerven i mitt företagand­e.

Instagram har blivit allt viktigare för alla som handlar med vintagemöb­ler. Inte bara som skyltfönst­er utan även som ett sätt att sälja.

Sofia Thelfer driver Vint:ish med butik i Örby i södra Stockholm sedan 2019. Hon har märkt en ökning av konton med liknande inriktning.

– Men inte alla säger upp sig och skaffar företag som jag, utan gör det lite på fritiden. Tröskeln för att komma igång är ganska låg.

Julia Lundgren Olenius har företaget Kollaget studio och delar lokal med Sofia sedan i våras. Tidigare drev hon sin verksamhet som en webshop och ”hade alla grejer hemma”. Till skillnad från Sofia nyttjar hon en funktion i Instagram som möjliggör direktköp.

– Jag lägger upp en bild på en vara, sedan kan jag tagga den så att den går att klicka på och därmed blir köpbar. Det blir som en spegling av min webshop, säger hon.

Att Sofia Thelfer sköter Instagramf­örsäljning­en via direktmedd­elanden medför ”fler turer i kundresan”.

– Där har jag en fördel mot större kedjor, att min målgrupp känner att det finns en människa på andra sidan, säger hon.

Att fixa en snygg bild är tidskrävan­de, så bara en bråkdel av Sofias utbud läggs ut. Hon försöker hitta en representa­tiv mix av det som finns i den fysiska butiken.

Går på lust och känsla

Julia Lundgren Olenius säger att hon ibland har funderat på om hon borde tänka mer strategisk­t.

– Fast målet är snarare att vara ett inspireran­de konto att följa. Det är viktigt att hitta balansen och inte fastna i Instagrams algoritmer. Det som har funkat bäst är att gå på lust och känsla snarare än ”vaser den här veckan”.

Även Karin Benjaminss­ons företag, Fruängens Retro, säljer via Instagram. Och trots att hon var väldigt tidig på Instagram och älskar att man kan göra sina egna annonser och analysera olika parametrar är den fysiska butiken viktigast även för henne.

– Jag vill ju att kunderna ska komma hit. Det är nerven i mitt företagand­e, fast jag har märkt en tydlig skillnad i att kunderna har blivit mycket mer benägna att köpa utan att se, säger hon.

– Jag har olika kategorier av kunder. Dels sakletarna, dels de som som inte är vana att sortera alla intryck i en butik som min, eftersom de då inte ser sakerna i deras rätta sammanhang. Jag vill nå ut till båda. Både för företagets och för vårt jordklots skull. Det har tillverkat­s nog med saker!

 ?? ?? Kollaget Studio.
Karin Benjaminss­on, Fruängens Retro.
Kollaget Studio. Karin Benjaminss­on, Fruängens Retro.
 ?? ?? Kollaget Studio.
Fruängen Retro.
Kollaget Studio. Fruängen Retro.
 ?? ?? Vint:ish.
Vint:ish.
 ?? ?? Vint:ish.
Vint:ish.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden