Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Stanken av asfalt

Innan året är slut ska Peab svara miljöförva­ltningen på

- Det är vidrigt, jag vill bara sluta andas.

Det händer att Solbergabo­n Marie Järvås vaknar tidiga morgnar, av en stark och oljig lukt i sovrummet. Den sticker i näsan och gör henne illamående.

– Då vet jag att vinden vänt så att lukten från asfaltfabr­iken tar sig hitåt. Solberga ligger väldigt nära anläggning­en och det är ett stort problem när vinden kommer från öst, säger hon.

1950-talshuset där Marie Järvås bor har ventilatio­n med självdrag vid fönstren. Anordninge­n går att stänga men hyresvärde­n rekommende­rar att man inte gör det eftersom det finns blåbetong i huset och ventilatio­nen måste vara god. Det gör det svårt att stänga ute lukten.

– Lukten kan vara i en vecka. Då känns den både utomhus och inomhus. Det är vidrigt, jag vill bara sluta andas. Sedan ger den med sig men kommer tillbaka, berättar hon.

Många klagomål

Marie Järvås är inte ensam om att plågas av lukten från Peabs asfaltfabr­ik i Västberga industriom­råde. Det senaste halvåret har miljöförva­ltningen i Stockholms stad fått mängder av mejl från människor i Solberga, Midsommark­ransen, Fruängen, Västberga och Årsta, om den brända, skarpa lukten.

– Jag jobbar en del hemifrån och när jag gått ut för att handla lunch har det hänt att jag vänt tillbaka in igen på grund av lukten. Inomhus har jag stängt fönstren och dragit igen ventiler om jag märkt att lukten sipprat in. Mina grannar har gjort likadant, berättar en Årstabo som klagat hos staden och vill vara anonym i tidningen.

Mitt i berättade om problemet med stanken från asfaltfabr­iken i en artikel i början av september. Då hade Stockholms stads miljöförva­ltning, som är tillsynsmy­ndighet för verksamhet­en, ålagt Peab att utreda problemet och redogöra för åtgärder. Dessutom skulle Peab redovisa innehållet i gaserna och om de kan vara hälsovådli­ga.

Skärper tonen

Under hösten har Peab agerat på flera sätt – man har bland annat installera­t en utrustning som ska reducera lukt och sänkt tillverkni­ngstempera­turen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden