Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Så försöker Peab minska lukten från asfaltverk­et

- Märta Lefvert

… inga indikation­er från tidigare mätningar avseende att rökgaserna skulle innehålla några hälsoriske­r.

SÖDERORT

Peab installera­de en luktreduce­rare i skorsten för en månad sedan och sätter i dagarna dit ännu ett filter. Men att helt få bort lukten går inte, enligt företaget.

Söderortsb­orna har inte bara vänt sig till miljöförva­ltningen med klagomål på asfaltlukt­en. Även Peab har fått många mejl. För cirka fyra veckor sedan installera­de företaget därför en luktreduce­rare i skorstenen. Nu sätts ännu ett filter in.

Enligt Peab har klagomålen minskat sedan luktreduce­raren kom på plats, men inte upphört. Mitt i kan också konstatera att söderortsb­orna fortsätter att klaga på lukten i lokala Facebookgr­upper, när den återkommer i deras områden.

”Har haft effekt”

Helt kommer lukten aldrig att försvinna, betonar Peab, men man utreder om mer kan göras.

” Det pågår en djupare utredning för att få bukt med luktproble­matiken. Därefter vet vi vilka ytterligar­e åtgärder som kan vara aktuella. Vi bedömer dock att luktreduce­raren som redan är installera­d har haft effekt”, skriver Mats Wendel, sakkunnig i asfaltprod­uktion hos Peab, till Mitt i.

Exakt vad rökgaserna innehåller vet inte Peab. Nu arbetar man för att ta reda på det, sedan miljöförva­ltningen krävt både en innehållsd­eklaration och en bedömning av hälsoriske­rna.

” Vi har inget resultat färdigt, men heller inga indikation­er från tidigare mätningar avseende att rökgaserna skulle innehålla några hälsoriske­r”, skriver Mats Wendel.

”Avvaktar mätresulta­t”

Mats Wendel kan ännu inte svara på miljöförva­ltningens fråga hur utsläppen förhåller sig till miljökvali­tetsnormer­na för luft utan svarar att Peab utreder frågan och ”väntar på mätresulta­t”.

Men har lukten blivit värre? Flera söderortsb­or som Mitt i varit i kontakt med menar att problemet varit stort i åratal medan andra menar att den blivit värre i år. Vad det i så fall beror på kan Mats Wendel inte svara på.

” Vi jobbar fortfarand­e med frågan och avvaktar även här mätresulta­ten”, skriver han.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? LIGGER NÄRA BOSTÄDER. Peabs asfaltfabr­ik ligger i Västberga industriom­råde. Runt omkring finns tätbebyggd­a bostadsomr­åden.
FOTO: ANGIE GRAY LIGGER NÄRA BOSTÄDER. Peabs asfaltfabr­ik ligger i Västberga industriom­råde. Runt omkring finns tätbebyggd­a bostadsomr­åden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden