Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

-spelare utmanar varandra i SM

NEDRÄKNING. Turnering pågång nästa vecka

- STOCKHOLM

Det är en bra mix mellan tur och skicklighe­t.

Kortspelet Uno lockar l inte bara barn barnfamilj­er. Det finns inbitna in spelare bland vuxna vu också.

Den 12 november utmanar ma de varandra i SM, i en lokal i Nybohov.

Det började med kortspel i ett kompisgäng på Södermalm. De reste runt och tävlade ihop, i olika sporter. För att fördriva tiden spelade de Uno på kvällarna.

– Vi hade jättekul ihop. Så kläckte någon idén att vi borde starta en turnering för att se vem som är bäst på Uno, berättar Olle Fagerstedt, en av gängets stora Uno-entusiaste­r.

Sagt och gjort. 2016 ordnade kamratföre­ningen Hallandsga­tan det allra första inofficiel­la Sverigemäs­terskapet i Uno. Till en början var det en liten skara spelare som möttes och då passade det bra att ses på krogar i innerstade­n.

Inte längre. Till årets SM i Uno har uppåt 60 spelare anmält sig, och de förväntas bli fler. Därför har man lämnat innerstan för söderort – och hittat Nybohovs festlokal som både är stor och lätt att ta sig till.

Ingen chans till fusk

Den 12 november är det dags och Olle Fagerstedt har sin roll klar.

– Jag är inte med och tävlar. Jag är konferenci­er och värd och ser till att det inte förekommer korruption och annat fusk, säger han skämtsamt.

Några skandaler liknande den som skakar schackvärl­den i höst lär det inte bli. Olle Fagerstedt försäkrar att Unovärlden är snäll och trivsam.

– Det jag gillar med Uno är att det är ett väldigt socialt spel. Det är också en bra mix mellan tur och skicklighe­t och spelet är väldigt inkluderan­de.

Pris till glädjespri­dare

Årets SM blir det sjätte (2020 var det uppehåll, på grund av pandemin). Segraren får en vandringsp­okal, som fram till dess tillhör fjolårets mästare, Lidingöbon Lotta Blomquist.

Men att vinna är inte allt. Priset till Årets bästa Unoambassa­dör är lika ärofyllt.

– Det priset får den spelare som sprider mest glädje under spelet. Glädjen och gemenskape­n är ju jättevikti­g, berättar Olle Fagerstedt.

SM-tävlingen börjar med gruppspel, då alla spelar i grupper om fyra. Sedan blir det kvartsfina­l, semifinal och final. Efteråt blir det fest, i samma lokal.

– Det blir första gången vi kan ordna en fest på samma ställe där vi haft tävlingen. Det ska bli kul, säger Olle Fagerstedt.

Märta Lefvert 070-602 54 66 marta.lefvert@mitti.se

 ?? FOTO: PRIVAT ?? FLYTTAR TILL SÖDERORT. Unospel vid SM 2021, i en lokal på Kungsholme­n. I år blev innerstan för liten och flyttlasse­t går därför till Nybohov.
FOTO: PRIVAT FLYTTAR TILL SÖDERORT. Unospel vid SM 2021, i en lokal på Kungsholme­n. I år blev innerstan för liten och flyttlasse­t går därför till Nybohov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden