Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Modist javisst – hos Kerstin är det alltid hatten på

HÖGT TRYCK. Fullsatt i Hatteljén i Kransen när nästa generation modister lärs upp Trycket ökar på Kerstin Carlefalks hattworksh­ops. Men trots intresset är konsten att sy hattar något som försvinner allt mer.

- Angie Gray

Man går liksom in i en roll när hatten är på, ryggen blir rakare.

Sedan 30 år tillbaka har Kerstin Carlefalk drivit Hatteljén i Midsommark­ransen. Hit kommer intressera­de från hela Stockholm för att delta i hennes hattworksh­ops – och köerna står långa.

Mitt i är med under en tisdagskvä­ll. Mackor och pålägg har dukats fram, kaffet har kokats. Fia Fox från Södermalm sitter med en stor svart fjäder i handen, som hon överväger noga genom att hålla upp den mot hattens ovansida.

Maria- Letizia Priscilli från Hägersten arbetar med att sy fast kantbandet på sin damhatt. Hanne Bergius från Hässelby mjukar upp sitt tyg genom att hålla det över en kokande vattenkann­a. I mitten av rummet finns Kerstin Carlefalk som vägleder, ger råd och deltar i de kvittrande samtalen.

– Hantverket är i ropet just nu, jag har 20 personer som står i kö för att vara med. Jag tror att folk tycker om att skapa något med egna händer. Där tror jag också att pandemin har gjort sitt, man är hemma mer och frågar sig: vad kan jag skapa? säger hon.

Började som hattbud

Som liten fick Kerstin följa med mamma och mormor till stadens modister i hemstaden Umeå. Frågan kom om hon ville hjälpa till att dela ut hattar med cykel. I väntan på beställnin­gar började även hon att sy och hjälpa till i butiken.

– Drömmen var att flytta ner till Stockholm och gå på konstfack. Men föräldrarn­a sa att det inte var något yrke som jag kommer kunna leva på, att jag skulle stänga de dörrarna. Jag fick välja mellan att bli läkarsekre­terare eller lärare, säger hon

En lärarutbil­dning blev det, men hantverket har alltid följt med. Under åren har Kerstin gått som lärling hos sju olika modister och hållit i workshops runtom i landet. Som grädde på moset har hon fått sy tio hattar åt drottning Silvia.

– Snacka om en fjäder i hatten, säger hon och skrattar.

I Kransen sedan -91

1991 öppnade Kerstin Carlefalk Hatteljén i Midsommark­ransen. Där har hon arbetat i cykelbutik­en på deltid och arbetat som modist under resterande tid. I dag ökar efterfråga­n av hennes sykvällar allt mer, som hon håller i tre gånger i veckan.

– I dagens samhälle där allt ska maximeras behöver vi den här känslan av att ha gjort någonting själv, med egna händer. Öga-handkoordi­nationen gör att det utsöndras må bra-hormoner. Många har sagt att ”det här är den bästa terapin jag någonsin varit med om”, säger hon.

– Jag tycker mig också se att hattar har börjat användas mer och mer i både skyddande och prydande syften de senaste åren. Hatten skyddar dig mot UV-strålar samtidigt som den lyfter din personligh­et.

Det håller kvällens grupp med om.

– Man går liksom in i en roll när hatten är på, ryggen blir rakare, menar Fia Fox.

Kan bli del av Skansen

Trots det ökade intresset menar Kerstin att yrkeskonst­en aktivt behöver bevaras för att det inte ska försvinna. Målet är att sprida kunskapen om yrket till så många hon kan.

– Jag har varit i kontakt med Skansen och hoppas starta ett projekt där vi kan visa upp yrket. Vi får se om det går i gång, jag hoppas det.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY FOTO: ANGIE GRAY ?? HANTVERK. HANT En hatt tar ungefär tre till fem träffar att göra färdig, beroende på modell och personens kunskap.
MODISTEN. MODISTEN Hatteljén drivs av Kerstin Carlefalk sedan 1991.
FOTO: ANGIE GRAY FOTO: ANGIE GRAY HANTVERK. HANT En hatt tar ungefär tre till fem träffar att göra färdig, beroende på modell och personens kunskap. MODISTEN. MODISTEN Hatteljén drivs av Kerstin Carlefalk sedan 1991.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? GEMENSKAP. På bild är Maria-Letizia Priscilli, Kerstin Appelqvist, Hanna Nilsson Andrén, Minna Bergius, Hanne Bergius, Kerstin Carlefalk, Fia Fox och Marthe Gjestland.
FOTO: ANGIE GRAY GEMENSKAP. På bild är Maria-Letizia Priscilli, Kerstin Appelqvist, Hanna Nilsson Andrén, Minna Bergius, Hanne Bergius, Kerstin Carlefalk, Fia Fox och Marthe Gjestland.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Hanna Nilsson Andrén har snart varit med under sykvällarn­a i ett år. Det var kärlek vid första ögonkastet, menar hon.
FOTO: ANGIE GRAY Hanna Nilsson Andrén har snart varit med under sykvällarn­a i ett år. Det var kärlek vid första ögonkastet, menar hon.
 ?? ?? FÖRÄLSKAD.
FÖRÄLSKAD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden