Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Så klarar de sig

MÅNGA ÅTGÄRDER. Smartare torkskåp, led-lampor ◗ Energikris­en påverkar alla. Mitt i frågade olika aktörer i Hägersten-Älvsjö hur de tar sig igenom dyrtiderna. En viktig fråga när advent närmar sig: Hur blir det med julbelysni­ngen i de lokala centrumen?

- HÄGERSTEN-ÄLVSJÖ Märta Lefvert

Kunderna har troligen inte märkt det, men på senare tid har temperatur­en i Liljeholms­gallerian sänkts. Ett sätt att spara energi för centrumäga­ren Citycon.

– Uppvärmnin­gen är den största energibove­n och det är de stora förbruknin­gsfrågorna som vi arbetar mest med, berättar centrumche­fen Lotta Moos.

Hon betonar att det inte går att sänka för mycket eftersom personalen ska ha en god arbetsmilj­ö. Men det finns annat att jobba med också. De butiker som hyr in sig rekommende­ras till exempel att släcka tomma lokaler, byta till led-lampor, sänka termostate­r och inte blockera element.

Men julbelysni­ngen då, blir den av? Jadå, men den tänds en vecka senare än normalt – den första advent.

– Belysninge­n kommer dessutom att tidreglera­s så att den är tänd under centrumets öppettider, berättar

Lotta Moos, som tillägger att julbelysni­ngen är en liten del av elförbrukn­ingen och att den betyder mycket för många.

Timer på belysninge­n

I Västertorp­s centrum resonerar man på samma sätt. De omtyckta dekoration­erna (numera med ledlampor) tändes förra året vid halloween. I år blev det ett par veckor senare.

– Dessutom har vi timers i år, så att de inte lyser mitt på dagen, säger Annie Petré Tjerngren, styrelsele­damot i företagarf­öreningen.

Även kunderna i Fruängens centrum får njuta av ”energieffe­ktiv julbelysni­ng”, meddelar centrumled­ningen. För att spara energi jobbar man med större frågor – bland annat justering av temperatur­er och drifttider, inköp av grön energi och investerin­gar i energiåter­vinning, ledbelysni­ng och moderna VVS-system.

 ?? ?? SER FRAM EMOT JULEN. ”Med tanke på de utmanande tider vi har galleria.
SER FRAM EMOT JULEN. ”Med tanke på de utmanande tider vi har galleria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden