Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Stopp för nya privata idrottshal­lar

NY INRIKTNING. Byggen i stadens egen regi

- VÄSTERTORP/VÅRBERG Märta Lefvert

Det är fyra förlorade år, som vi ska ta igen.

Det grönblå styret tänkte låta privata byggherrar bygga och driva en ny multihall i Vårberg och en ny sim- och idrottshal­l i Västertorp. Nu stoppas planerna.

För någon vecka sedan kom beskedet att det nya, rödgröna styret stoppat försäljnin­gen av Brännkyrka­hallen till det privata företaget Nystad.

Nu kommer fler besked om stopp för privatiser­ingar av idrottssek­torn. Planerna på att låta privata företag bygga och driva en ny multihall i Vårberg och en ny sim- och idrottshal­l i Västertorp skrotas. I stället ska Stockholms stad bygga dem i egen regi.

– Skälet är detsamma som för Brännkyrka­hallen. På sikt blir det en förlust för en kommun att hyra in sig i privatägda idrottshal­lar i stället för att äga dem själv, säger idrotts- och stadsbyggn­adsborgarr­ådet Jan Valeskog (S).

Planerna på en ny multihall i Vårberg fanns redan före 2018, när de rödgröna styrde Stockholm sist. Enligt Jan Valeskog låg man i startgropa­rna för en upphandlin­g men när de grönblå vann valet 2018 inleddes i stället ett arbete med att låta ett privat företag bygga och äga hallen.

”Fyra förlorade år”

I somras tecknades ett samverkans­avtal med företaget Hemsö, men ingen spade har ännu satts i jorden.

– Det är fyra förlorade år, som vi ska ta igen. En upphandlin­g kan komma igång ganska snart, säger Jan Valeskog.

För bygget av den nya sim- och idrottshal­len i Västertorp innebär beslutet en försening. Om ungefär ett år kan en upphandlin­g starta, beräknar Jan Valeskog.

Det grönblå styrets syfte med att släppa in privata aktörer var att kommunen skulle slippa ta stora lån. Nu ska Stockholms stad göra just det. Summorna blir höga men eftersom staden får bättre lånevillko­r än privata företag är det ändå fördelakti­gt i längden, menar Jan Valeskog.

Kritik från Moderatern­a

Opposition­sborgarråd­et Dennis Wedin (M) håller inte med.

– Inte minst i de här svåra tiderna, med höjda räntor, är det viktigt att möta stadens investerin­gsbehov utan att ta stora lån. Vi hade heller aldrig gått vidare med de här projekten om vi inte förvissat oss om fördelakti­ga hyresavtal, säger han.

Dennis Wedin är nu orolig för att byggena försenas.

– Min främsta kritik är att det här innebär stora förseninga­r av viktiga projekt. Det drabbar dem som idrottar.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SLITEN. Västertorp­s sim- och idrottshal­l ska rivas. I stället ska en ny hall byggas.
FOTO: MOSTPHOTOS SLITEN. Västertorp­s sim- och idrottshal­l ska rivas. I stället ska en ny hall byggas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden