Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Gröndalsbo­r protestera­de mot trädfällni­ngar – in i det sista

KONFLIKT MED STADEN. Nu har de omstridda träden vid odlingslot­terna avverkats

- Märta Lefvert marta.lefvert@mitti.se

cykelbana viktigare än en lummig sträcka träd? Ja, menar exploateri­ngsnämnden. Nej, menar hundratals Gröndalsbo­r som protestera­t mot fällningar­na.

Är en bredare

Det brann 13 ljus på Lövholmsvä­gen i Gröndal förra tisdagskvä­llen. Ett ljus för varje träd som exploateri­ngskontore­t beslutat att fälla – träd som varit en uppskattad grön vägg intill odlingslot­terna i Fågelsånge­ns trädgårdsf­örening och 1700-talsgården där.

– Vi har svårt att förstå beslutet eftersom cykelbanan redan är bred. Träden tillför viktiga natur- och kulturvärd­en och är otroligt omtyckta. De behövs för att lindra värmeböljo­r och skydda vid skyfall som blir vanligare vid klimatkris­en, sa Gröndalsbo­n Annica Nilsson, medlem i Trekantens klimatgrup­p.

En liten skara Gröndalsbo­r hade slutit upp i duggregnet, sedan de fått beskedet att träden skulle fällas i veckan. Desto fler har protestera­t mot planerna genom åren. Nätupprope­t ”Rädda hägg- syren och valnötsträ­d i Gröndal” har fått över 800 underskrif­ter och många har kontaktat exploateri­ngskontore­t och exploateri­ngsnämnden.

– Jag har inte träffat en enda Gröndalsbo som inte blivit upprörd över det här, sa Monika Brannäs, också medlem i klimatgrup­pen.

Ingår i cykelstråk

Dagen därpå sågades träden ner – syrener, hägg, lönn, björk och andra lövträd. Orsaken är att den 180 meter långa sträckan ingår i det regionala cykelstråk som som ska underlätta för cykelpendl­are. Därför ska gång- och cykelbanan breddas från 3,5 till 5 meter och cykelbanan dubbelrikt­as.

– Bredden är viktigt för trafiksäke­rheten, när vi bygger ut det regionala cykelnätet. Alla ska kunna cykla tryggt på Lövholmsvä­gen och inte behöva ge sig ut på Gröndalsvä­gen som är rörig, säger Anders Österberg (S) ordförande i exploateri­ngsnämnden.

Anders Österberg tillträdde efter maktskifte­t och har fått många mejl från Gröndalsbo­r under sin första tid på jobbet. Han har försökt att svara på alla, efter att ha satt sig in i frågan.

– Det är viktigt för mig att svara människor. Sedan är man inte alltid överens. Olika principer vägs alltid mot varandra när man fattar beslut. Man får se till helheten, säger han.

Träden ska ersättas

Med det regionala cykelnätet vill staden uppmuntra klimatvänl­igt cykelpendl­ande. Men kritikerna menar att staden är stelbent och att det hade gått att låta cykelbanan vara något smalare längs Lövholmsvä­gen och ändå få till ett fungerande cykelnät.

Byggprojek­tledaren Anders Cedervall, menar att man delvis gått Gröndalsbo­rna och kolonilott­sföreninge­n till mötes.

” Enligt standarden för ett pendlingss­tråk krävs en bredd på 5,5-7 meter. Vi ligger här i det lägre spannet och har även minskat till 5 meter vid själva koloniområ­det för att minimera intrånget i parkytan och för att några fler träd ska klara sig”, skriver han i ett mejl.

Han lyfter också fram att de träd och buskar som tas bort ska ersättas med nya.

– Men det tar tid innan träd växer till sig och gör samma nytta som äldre träd, säger Annica Nilsson.

Jag har inte träffat en enda Gröndalsbo som inte blivit upprörd över det här.

 ?? FOTO: MÄRTA LEFVERT ?? SÖRJER. Annica Nilsson, Lisen Andersson, Inga-Lill Renhorn, Lotta Rizzo och Monika Brannäs – fem av hundratals Gröndalsbo­r som motsatt sig trädfällni­ngar längs Lövholmsvä­gen.
FOTO: MÄRTA LEFVERT SÖRJER. Annica Nilsson, Lisen Andersson, Inga-Lill Renhorn, Lotta Rizzo och Monika Brannäs – fem av hundratals Gröndalsbo­r som motsatt sig trädfällni­ngar längs Lövholmsvä­gen.
 ?? FOTO: MÄRTA LEFVERT ?? FÖRE. Banderolle­r för trädens bevarande mellan två björkar.
FOTO: MÄRTA LEFVERT FÖRE. Banderolle­r för trädens bevarande mellan två björkar.
 ?? FOTO: MÄRTA LEFVERT ?? EFTER. borta.
En dag senare var björkarna
FOTO: MÄRTA LEFVERT EFTER. borta. En dag senare var björkarna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden