Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Flera varianter på julbord i krokarna

OLIKA UPPLÄGG. Både bufféer och middag med servering finns med i utbudet

- Emma Widebäck

Vi vet att folk håller hårt i sina pengar.

Det lackar mot jul och nu förbereder sig restaurang­er i söderort för att ta emot gäster som vill festa på julens läckerhete­r. Såväl traditione­lla som veganska varianter står på menyn.

På Långbro värdshus gör man sitt sjuttonde julbord i rad, och planeringe­n pågår ofta i ett års tid.

– Vi serverar ett klassiskt julbord som ständigt utvecklas och fokuserar ännu mer på närodlat och hållbart i år. Sedan förra året har vi en meny speciellt för vegansk mat, säger Fredrik Eriksson, krögare, ägare och kock på värdshuset.

I nuläget ser bokningslä­get bra ut.

– Vi var lite oroliga för hur det skulle bli nu när många har lite mindre pengar. Vi undrade om folk kanske hellre skulle välja att lägga pengar på julklappar i de här tiderna.

Vill minska matsvinnet

Sedan tidigare har de jobbat för att minska matsvinnet som lätt uppstår när det är buffé.

– Vi har ett samarbete med Generation waste och försöker uppmuntra gästerna att ta så mycket mat som de orkar äta upp, säger Fredrik Eriksson

ckså på Storstugan i Hellasgård­en pågår julbordsfö­rberedelse­rna för fullt. Här är julen den mest intensiva perioden på året.

– Det är väldigt roligt och brukar bli mysigt här ute, det är en gammal timmerstug­a med öppen spis vid skogen, säger My Österberg, som är driftchef för matsalen.

De serverar i år ett klassiskt julbord, där de gör allt liksom en gottetallr­ik.

– Det blir nog ett mer måttfullt och perfekt avvägt julbord än vanligt, säger Susanne Mobacker, verksam. hetsanvsar­ig.

Även hon lyfter att gästerna kanske har mindre pengar i år än tidigare.

– Vi vet att folk håller hårt i sina pengar och satsar därför på färre alternativ med högre kvalitet. Vi tror att det blir fullbokat. Något ska väl folk unna sig. från att stoppa korv till att röka fisk. Även här har man fått in ganska bra med bokningar.

– Det är tacksamt, för det är tufft för många i vår bransch just nu.

Hos Vintervike­ns trädgårdsk­afé skippar man buffébord och kör i stället på julmiddaga­r med servering av varma och kalla tallrikar,

Veganskt alternativ

På Skärholmen­s gård bjuds det i år på ett traditione­llt julbord med mat lagad från grunden. Det kommer även finnas att ett veganskt julbord som man kan förbeställ­a.

Här har bokningarn­a hittills varit något färre i år, men de har börjat trilla in och stamgäster­na har bokat som vanligt.

Linda Olwan, som driver gården ihop med Johanna Wiklander, har anordnat julbord här under femton år.

– Jag älskar att jobba med julbord, alla är glada och det spelas samma gamla tjatiga musik, det är underbart, säger Linda Olwan.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? MATIG HÖGTID. Julbuffé – eller julmiddag som serveras vid bordet – erbjuds på flera håll i söderort.
FOTO: MOSTPHOTOS MATIG HÖGTID. Julbuffé – eller julmiddag som serveras vid bordet – erbjuds på flera håll i söderort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden