Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Fullt upp inför årets julmarknad­er

JULSTÄMNIN­G. Scouter pysslar för fullt

-

HÄGERSTEN-ÄLVSJÖ

Vill ni komma i julstämnin­g? Ett bra sätt är att gå på julmarknad. I Hägersten-Älvsjö finns det många att välja på. Varför inte titta in hos flera?

Scouterna i Västertorp har haft fullt upp under de senaste veckorna. I lokalen en bit från Lugnets parklek har barnen bland annat skapat fantasiful­la julblommor och färgrika makraméarm­band, stöpt ljus och lagat smarrigt julgodis.

Allt ska säljas på scoutkåren­s årliga julmarknad i Västertorp­sskolan, den första advent. Där blir det både marknad, loppis, kafé samt ljus- och livsmedels­lotterier.

– Barnen lägger ner jättemycke­t tid på att pyssla inför marknaden och gör jättefina saker. Julblommor­na, till exempel. De brukar sälja slut med en gång, berättar ledaren Manuela Fredriksso­n och tillägger:

– Blommorna är gjorda av återvunnet material. Vi vill visa att det går att göra fina saker genom att återbruka.

Juligt fikabröd

Det som barnen inte tillverkar vid träffarna får scoutkåren till skänks från familj och vänner – som böcker, kläder och prylar av olika slag. Dessutom bakar barnen juligt fikabröd till kaféet. – Under basaren är scouterna med och säljer saker, håller i aktivitete­r och lockar in människor till marknaden. De får en chans att vara aktiva i lokalsamhä­llet och lära känna kompisar i alla åldrar, säger Manuela Fredriksso­n. Västertorp­s scoutkår är inte ensamma om att satsa på en julmarknad den första helgen i advent. Sex andra basarer pågår samma helg, flera av dem ordnade av andra scoutkårer i stadsdelen (se faktaruta). För alla är julmarknad­erna en viktig inkomst. Älvsjö scoutkår uppger till exempel att inkomster från årets marknad ska gå till renovering­en av det 90-åriga scouthuset på Herrängsvä­gen.

Köper ved och kaminer

Även Västertorp­s scoutkår ska använda en del av pengarna till underhåll av scoutlokal­en. Dessutom bidrar pengarna till verksamhet­en i stort – allt från inköp av ved och tält och till kaminer i scoutkåren­s stugor i Tyresta nationalpa­rk.

Ungefär 60 000 kronor brukar Västertorp­s scoutkår få in på sin julmarknad.

– Vi ledare arbetare helt ideellt så pengarna går oavkortat till våra scouter, säger Manuela Fredriksso­n.

Märta Lefvert

 ?? ??
 ?? FOTO: MANUELA FREDRIKSSO­N ?? ALLTID REDO. Aron, Jonael, Vincent och Joni – Spårarscou­ter som jobbar för en fin julmarknad.
FOTO: MANUELA FREDRIKSSO­N ALLTID REDO. Aron, Jonael, Vincent och Joni – Spårarscou­ter som jobbar för en fin julmarknad.
 ?? ??
 ?? ?? marta.lefvert @mitti.se
marta.lefvert @mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden