Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Politiker lovar billigare boenden

BRANSCHEN. Kommer aldrig att hända

-

Bostäderna man bygger kommer aldrig bli billiga.

Den nya majoritete­n lovar billigare bostäder. Billiga hyror är ett feltänk som aldrig kommer bli av, säger byggbransc­hen.

Stockholms kommun står inför en rad ekonomiska utmaningar. Samtidigt är stadens politiker och tjänstemän noga med att staden måste fortsätta utveckla. Där spelar byggandet av nya lägenheter en viktig del.

Men Byggbransc­hen står också inför ekonomiska utmaningar.

– Stockholm är storbestäl­lare. Att de håller en hög investerin­gstakt är viktigt, säger Byggföreta­gens chefsekono­m Fredrik Isaksson.

Det är också en inställnin­g som Clara Lindblom (V), fastighets- och bostadsbor­garråd delar. Staden måste bygga sig ur krisen. Inte bara för bostäderna­s skull, utan också för att rädda jobb.

Men staden har också andra mål. Till exempel vill man bygga fler billiga bostäder. Hur ska målen gå ihop?

Billiga bostäder är ett politiskt utspel som Fredrik Isaksson ställer sig starkt kritisk till.

– Bostäderna man bygger kommer aldrig bli billiga. Då måste i så fall kommunen sänka markpriser­na. Det skulle de ju förlora intäkter på.

Anledninge­n, säger han, är den enorma prisökning­en på material, och fortsatt cementkris.

Annan typ av lågkonjukt­ur

Det handlar inte bara om materialpr­iser, kontrar Clara Lindblom. Det handlar om att staden måste styra byggandet mer med hjälp av marken. Vara mer offensiva. Den som kan uppvisa rimliga sluthyror, blir den n som får bygga.

Det finns otaliga a sätt att minska kostnadern­a, menar hon. Man kan förändra byggproces­ser och bygga mer prefabrice­rat i fabrik. Allt handlar inte om ma- terialet.

– En lågkonjukt­ur kan ha positiva effekter för kommunen eftersom man kommer kunna få in bättre anbud när efterfråga­n sjunker.

Men det är inget Fredrik Isaksson tycker att man ska hoppas på.

– I normalläge­t faller priserna vid en lågkonjukt­ur men den här gången kommer det inte ske eftersom det handlar om att materialpr­iserna slagit i höjden. Så tyvärr är det inte en bättre position för kommunerna i just den här nedgången. Klara B Orreteg

08-550 550 68 klara.orreteg@mitti.se

 ?? FOTO: KLARA B ORRETEG FOTO: ANGIE GRAY FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Fredrik Isaksson.
Clara Lindblom (V).
DET BEHÖVER BYGGAS MER, det är alla eniga om. Här bostadshus i Åkermyntan, västerort.
FOTO: KLARA B ORRETEG FOTO: ANGIE GRAY FOTO: MIKAEL ANDERSSON Fredrik Isaksson. Clara Lindblom (V). DET BEHÖVER BYGGAS MER, det är alla eniga om. Här bostadshus i Åkermyntan, västerort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden