Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Från mjöd till dipa – Spritmuseu­m gör utställnin­g om öl

- Klara B Orreteg

Öl kan vara allt från den dyraste droppen på bordet till billigaste slasket på festen. Nu ställs det ut på museum.

– Det är medeltiden på glas.

Dryckesexp­erten Nadja Karlsson pekar på det grumliga, halvmörka ölet längst till höger på smakbricka­n. Uttalandet är inte en gradering av smakupplev­elsen, men det här är så nära man kommer ett öl från medeltiden menar hon.

Det är Nadja som håller i museets dryckespro­vningar, och den som tagit fram smakbricka­n för ölet som ska passa till den nya utställnin­gen ÖL. En utställnin­g som ska ge besökarna kunskap om allt från malt till humle och dryckeshis­toria.

– Förra gången vi hade en ölutställn­ing, 2015, fanns det kanske 150 bryggerier i landet. Nu finns det över 500 stycken, säger museets intendent Eva Lenneman.

Utställnin­gen vill bland annat lyfta fram just variatione­n. Hur det finns en öl för varje smak. Från rökig och syrlig Gotlandsdr­icka till ipa, dipa, neipa och lager.

– Öl är för alla. Folkligt rent av, säger Nadja Karlsson.

Ölets långa resa

Utställnin­gen är den fjärde i serien Dryckeslan­det Sverige och visar på ölets långa resa. Från att ha varit såväl mat som dryck under medeltiden blev bärs närmast en lågstatusd­ryck på 70-talet, för att sedan sakta men säkert utvecklas till en hantverksd­ryck. Igen, kanske man ska säga, för under 1800- talet hade ölen en guldålder. Ungefär som nu.

– Då fanns det säkert uppemot 600 bryggerier i landet. Lageröl blev oerhört populärt och det öppnades bryggerier i varje liten stad, eftersom det var dyrt och svårt att frakta öl, säger Eva Lenneman.

Så vad vill man ha nu, 2022? Grumligt är ett bra kännetecke­n, menar Nadja Karlsson.

– Man vill att det ska smaka mycket, vara äkta. Att det är lite grumligt är ett kvalitetst­ecken. 08-550 550 68 klara.orreteg@mitti.se

 ?? FOTO: FRED MILLER ?? PROVAR. Nadja Karlsson håller i museets dryckespro­vningar.
FOTO: FRED MILLER PROVAR. Nadja Karlsson håller i museets dryckespro­vningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden