Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Här är gulmarkeri­ngen – men enligt Europark finns den inte

Västertorp­sbon Hans Fors tog strid mot p-bolaget om otydliga markeringa­r ◗ Upphör en sliten gulmarkeri­ng att finnas bara för att den är sliten? Nej, tycker Västertorp­sbon Hans Fors som tog strid mot Europark sedan han fått p-böter.

- VÄSTERTORP Märta Lefvert 070-602 54 66 marta.lefvert@mitti.se

Jag har inget emot p-böter eller p-vakter. Men det måste vara rättssäker­t.

I oktober 2021 fick Västertorp­sbon Hans Fors en p-bot på 1300 kronor, som gjorde honom upprörd.

Han hade ställt sig på Vasaloppsv­ägen, nära korsningen mot Terrängväg­en, och som vanligt varit noga med att parkera utanför den gula markering som finns vid busshållpl­atsen där.

Enligt reglerna får man inte stå inom markeringe­n, för att inte hindra bussar från att kunna stanna.

– Jag ställde mig precis utanför markeringe­n, som alla i området gör för att inte få böter, berättar han.

Ändå satt alltså en p-bot på rutan när han kom tillbaka till sitt fordon. Orsaken var att p-vakten betraktade busshållpl­atsen som omarkerad, och då gäller regeln att parkering är förbjuden 20 meter före och 5 meter efter busshållpl­atsstolpen. Hans Fors stod inom detta område och fick därmed böter.

– Det är helt fel, anser jag. De gula markeringa­rna är väldigt slitna men de syns faktiskt. Om de inte gäller måste Europark tvätta bort dem helt så att folk inte riskerar att göra fel, säger han.

Flagnad färg

Mitt i träffar Hans Fors vid busshållpl­atsen för linje 907 en blåsig förmiddag i november. Trots att höstlöv delvis täcker trottoarka­nterna lyser den gulmålade markeringe­n igenom. Den är flagnad men den finns där.

Hans Fors bestred parkerings­anmärkning­en till Polismyndi­gheten. Där fick han avslag. Då överklagad­e han både till tingsrätte­n och hovrätten, men fick avslag även där. Domstolarn­a gick på det Polismyndi­gheten anfört – att det av parkerings­anmärkning­en, parkerings­vaktens redogörels­e och bilder ”framgår att busshållpl­atsen är omarkerad”. Hans Fors är frustrerad. – Jag har inget emot p-böter eller p-vakter. Det skulle bli kaos utan dem. Men det måste vara rättssäker­t, säger han.

En ny p-bot

I september fick Hans Fors fru också en p-bot sedan hon ställt sig på samma plats. Den här gången angav p-vakten att markeringe­n syns men att busshållpl­atsen ändå ska anses som omarkerad eftersom det rör sig om ”fragment”.

Även den p-boten är nu bestriden och Hans Fors väntar spänt på hur det ska gå.

– För några år sedan infördes p-avgifter i Västertorp och avgift för boendepark­ering. Sedan dess betalar vi 300 kronor i månaden per fordon för att få stå på gator där det är tillåtet. Det är ett bra system, men det är ont om p-platser, säger han.

När Mitt i kontaktar Europark om den gula markeringe­n blir det svar via mejl. Fredrik Westergård, operativ chef vid APCOA Parking (där Europark ingår) har förståelse för Hans Fors kritik. Han är öppen för att göra det tydligare på platsen om vad som gäller.

”Råder det tveksamhet­er kan det vara bra att dessa rättas till, vilket i detta fall kan innebära att färgen tas bort helt eller att en korrekt vägmarkeri­ng målas upp”, skriver han.

Ändå är det inte aktuellt att häva p-böterna.

” Den gula färgen som finns på några gatstenar är inte en korrekt vägmarkeri­ng”, slår han fast.

 ?? FOTO: MÄRTA LEFVERT ?? OTYDLIGT. ”Den gula markeringe­n borde fyllas i eller tas bort helt, så att det blir tydligt om busshållpl­atsen är markerad eller inte”, säger Hans Fors.
FOTO: MÄRTA LEFVERT OTYDLIGT. ”Den gula markeringe­n borde fyllas i eller tas bort helt, så att det blir tydligt om busshållpl­atsen är markerad eller inte”, säger Hans Fors.
 ?? FOTO: MÄRTA LEFVERT ?? OMTVISTAT. Det är hållplatse­n för buss 907 vid Vasaloppsv­ägen, nära korsningen mot Terrängväg­en, som tvisten gäller.
FOTO: MÄRTA LEFVERT OMTVISTAT. Det är hållplatse­n för buss 907 vid Vasaloppsv­ägen, nära korsningen mot Terrängväg­en, som tvisten gäller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden