Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Ekodukt kan stärka två naturreser­vat

Centern föreslår bro över järnvägen

- Märta Lefvert marta.lefvert@mitti.se

Bygg en ekodukt över västra stambanan, för att binda samman östra och västra Älvsjöskog­en. Det föreslår Centerpart­iet i en motion, som får positivt gensvar. Problemet är kostnaden.

Älvsjöskog­ens och Hagsätrask­ogens naturreser­vat är en grön lunga för människor och viktiga för den biologiska mångfalden. Men reservaten ligger på var sin sida av den västra stambanan, som är en kraftig barriär för både djur och människor. Bygg en ekodukt över järnvägen, föreslår därför centerpart­isten Ashna Ibrahim (C) i en motion till kommunfull­mäktige.

” En ekodukt/ sociodukt … över stambanan skulle stärka de ekologiska värdena i skogen genom att bland annat knyta samman ekomiljöer­na”, skriver hon i motionen. Dessutom skulle invånarna lättare kunna få glädje av hela skogen, skriver hon också.

En ekodukt är en bro som hjälper vilda djur att ta sig över vägar eller järnvägar som splittrar deras livsområde­n. En sociodukt lägger vikt vid fotgängare och cyklister. Ashna Ibrahim lyfter fram nyttan för både djur och människor i sin motion. Den har fått positivt gensvar av remissinst­anserna, bland dem stadsledni­ngskontore­t, miljö- och hälsoskydd­snämnden, stadsbyggn­adsnämnden, exploateri­ngsnämnden, trafiknämn­den och Hägersten-Älvsjö stadsdelsn­ämnd.

240 miljoner kronor

Flera remissinst­anser påpekar dock att den beräknade kostnaden, 240 miljoner kronor, är väldigt hög. Precis som motionären menar de att kostnaden framför allt bör framför allt bäras av statliga

Trafikverk­et, som har ansvar för stambanan.

Motionen ska upp för beslut i kommunfull­mäktige under våren/försommare­n. Inför det har den behandlats i kommunstyr­elsen. Där instämde den styrande majoritete­n (S, V och MP) om behovet av en eko/sociodukt över stambanan. Att en ny stadsdel ska byggas där Stockholms­mässan ligger öppnar för nya finansieri­ngsmöjligh­eter för förstärkt biologisk mångfald, ”exempelvis en eko- och sociodukt”, menar majoritete­n.

Men om det ska bli en ekodukt måste Trafikverk­et och staten ta sitt finansiell­a ansvar om den ska bli av, är budskapet. I övrigt lyfter majoritete­n fram att man i budgeten för 2024 avsätter mer pengar för att förstärka och skydda viktiga spridnings­korridorer och gröna strukturer utifrån de åtgärdsför­slag för biologisk mångfald som finns för varje stadsdel.

En ekodukt ... skulle stärka de ekologiska värdena.

 ?? FOTO: JOHAN PONTÉN, MILJÖFÖRVA­LTNINGEN I FOTO: JOHAN PONTÉN, MILJÖFÖRVA­LTNINGEN I STOCKHOLMS STAD ?? Sociodukte­r/ekodukter kopplar sedan år 2000 samman Hammarby sjöstad med Hammarbyba­cken och Nackareser­vatet. Sedan dess har inga nya byggts i staden.
Älvsjö naturreser­vat är en grön lunga för många stockholma­re.
FOTO: JOHAN PONTÉN, MILJÖFÖRVA­LTNINGEN I FOTO: JOHAN PONTÉN, MILJÖFÖRVA­LTNINGEN I STOCKHOLMS STAD Sociodukte­r/ekodukter kopplar sedan år 2000 samman Hammarby sjöstad med Hammarbyba­cken och Nackareser­vatet. Sedan dess har inga nya byggts i staden. Älvsjö naturreser­vat är en grön lunga för många stockholma­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden