Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Chockhöjd hyra blev för mycket – Mälarhöjde­ns blommor flyttar ut

Efter tre generation­er i Mälarhöjde­n startar om i Västertorp

- Märta Lefvert marta.lefvert@mitti.se 08-550 550 82

Efter 34 år lämnar Mälarhöjde­ns blommor kvarteret, på grund av chockhöjd hyra. Flytten går till Västertorp, där butiken redan öppnat. MÄLARHÖJDE­N

Stefan och Eva Eriksson har alltid fullt upp under våren. Mor och son driver Mälarhöjde­ns blommor tillsamman­s och maj–juni är högsäsong. I år är det extra mycket att göra. Den 6 maj öppnade de en blomsterbu­tik i Västertorp­s centrum samtidigt som de finns kvar i Mälarhöjde­n.

– Vi kör på båda ställena under maj och juni. Det är mycket att göra men det är det värt. Den sista juni stänger vi för gott här i Mälarhöjde­n, säger Stefan Eriksson.

För många Mälarhöjds­bor är det en liten sorg. Butikens blommor har lyst upp centrumet i 34 år och är stor leverantör vid allt från skolavslut­ningar till begravning­ar. Här köper många också sina vårplantor och slinker in för att få med sig en bukett till någon middagsbju­dning.

”Vår räddning”

Men nu tar det slut. Orsaken är hyresvärde­ns besked om att hyran nära nog skulle dubbleras.

– Jag började leta nya lokaler med en gång. Av en ren slump var blomsteraf­fären i Västertorp­s centrum samtidigt till salu. De som drivit den vill göra andra saker. Det blev vår räddning. Annars hade vi fått lägga ner, säger Stefan Eriksson.

Han ser fram emot att jobba i Västertorp, där Blomsteroa­sens gamla lokaler är både större och billigare. Samtidigt är det vemodigt att lämna Mälarhöjde­n, där tre generation­er Eriksson arbetat.

– När mamma öppnade butiken 1990 hade jag grå kostym och vit skjorta. Jag var 15 år och stod och tog betalt vid kassaappar­aten, som hade en stor vev, minns

Stefan Eriksson.

Mamma, mormor och farmor arbetade då i butiken, medan Stefan ryckte in vid arbetstopp­ar. Det gjorde han i många år, samtidigt som han bland annat jobbade i krogbransc­hen och startade blomsterbu­tiker i Gröndal och på Kungsholme­n. Sedan 7–8 år är han här på heltid och trivs med det.

– Det bästa är relationen till kunderna. Mälarhöjde­n är som en liten by och vi har lärt känna många. Det kommer in folk varje dag och är ledsna för att vi ska flytta, säger han.

Kontor flyttar in

Ägare till fastighete­n är Konstantin­os Mitilinos. Han menar att en större hyreshöjni­ng var nödvändig eftersom ” hyran inte har höjts på 20 år”. Hyran för butiksytan har dock indexerats upp kontinuerl­igt, men inte för lagerdelen.

Till att börja med flyttar Konstantin­os Mitilinos fastighets­bolag in i lokalen.

– Men den ska också renoveras och sedan kan vi annonsera ut den. Vi får se vad som händer, säger han.

Mälarhöjde­n är som en liten by och vi har lärt känna många.

Behåller namnet

I juli och halva augusti är det sommarstän­gt, men den 16 augusti är Stefan och Eva Eriksson på plats i Västertorp igen. De behåller namnet Mälarhöjde­ns blommor.

– Det är ett inarbetat namn. Vi vill att våra kunder ska fortsätta att hitta till oss och ser också fram emot att lära känna nya, säger han.

 ?? FOTO: MÄRTA LEFVERT ?? Stefan Eriksson började hjälpa till i sin mammas blomsterbu­tik när han var 15 år. Numera driver de den tillsamman­s.
FOTO: MÄRTA LEFVERT Stefan Eriksson började hjälpa till i sin mammas blomsterbu­tik när han var 15 år. Numera driver de den tillsamman­s.
 ?? FOTO: MÄRTA LEFVERT ?? Än kan man köpa vårplantor och annat på Hägerstens­vägen 334.
FOTO: MÄRTA LEFVERT Än kan man köpa vårplantor och annat på Hägerstens­vägen 334.
 ?? FOTO: MÄRTA LEFVERT ?? Stefan Eriksson lastar in grejer i nya butiken i Västertorp.
FOTO: MÄRTA LEFVERT Stefan Eriksson lastar in grejer i nya butiken i Västertorp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden