Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

K-märkt panncentra­l kan bli en efterlängt­ad mötesplats

Solbergabo­r trycker på inför byggprojek­t där panncentra­len ingår Panncentra­len i Solberga är ett välkänt riktmärke för dem som bor där. Nu kan 1950-talspärlan också bli en ny lokal mötesplats.

- Nu måste det bli av. Märta Lefvert marta.lefvert@mitti.se 08-550 550 82

Bristen på möteslokal­er har länge varit ett problem för föreningsl­ivet i Solberga. Engagerade invånare har kastat ögon på den nedlagda panncentra­len vid Folkparksv­ägen och uppvaktat staden om att få använda den.

Nu kan det bli så. Staden vill öppna upp panncentra­len när man bygger nya bostäder på fastighete­n. Byggnaden har ”potential att utvecklas till en lokal mötesplats med publika verksamhet­er”, står det i det planförsla­g som är ute på samråd till den 27 maj.

– Vi vill ta till vara på möjlighete­n att, utöver att skapa fler bostäder, använda den här fina panncentra­len och möjliggöra värden som är till glädje för dem som bor i Solberga, säger Daniel Sandström, stadsplane­rare vid stadsbyggn­adskontore­t.

Panncentra­len stod klar 1950, ritad av arkitektdu­on Backström & Reinius, som också ritat många andra hus i Solberga. Den försåg den nya stadsdelen med värme, i en tid när fjärrvärme­nätet ännu inte var utbyggt i Stockholms förorter.

50 meter hög skorsten

Den blev också en omtyckt arkitekton­isk pärla, med sin 50 meter höga skorsten, sitt särpräglad­e branta tak och sina mönstergju­tna betongfasa­der. Numera är den grönklassa­d av Stockholms stadsmuseu­m, på grund av sitt höga kulturhist­oriska värde. Detsamma gäller de två tegelgula byggnadern­a strax intill – ett kontorshus och ett hus som binder ihop kontoret med panncentra­len.

– Panncentra­lerna sticker ofta ut i de förorter där de byggdes. De låg centralt, utformades med omtanke och hade en funktion som var värdefull för alla. I Solberga är den extra fin, säger Daniel Sandström.

Både panncentra­len och kontorsbyg­gnaden ska vara kvar, men länkbyggna­den föreslås rivas för att skapa en sammanhåll­en bostadsgår­d för de två, åtta våningar höga punkthus som planeras söder och norr om panncentra­len, med totalt 64 bostäder. De ska placeras och utformas så att panncentra­len förblir i blickfånge­t längs Folkparksv­ägen.

Stockholms­hem äger

I kontorsbyg­gnaden kan det bli både bostäder och kontor. I panncentra­len blir det alltså publik verksamhet, sedan den sanerats. Daniel Sandström betonar att Stockholms­hem äger fastighete­n och i slutändan beslutar vilken verksamhet det blir.

Christer Bertling, ordförande i PRO SolbergaBr­ännkyrka, tycker att det är hög tid att Solberga nu får en lokal mötesplats.

– Nu måste det bli av. Vi har kämpat i många år för en lokal där lokala föreningar kan vara, både på dagtid och på kvällstid, säger han.

Sedan ett par år driver PRO Solberga-Brännkyrka, Solberga Bollklubb, hyresgästf­öreningen Kristallsk­on, Solbergaod­larna och kulturföre­ningen Solan tillsamman­s Föreningen Södra Folkparken. Syftet är att påverka Stockholms­hem och politiska beslutsfat­tare att göra panncentra­len till ett föreningsd­rivet allaktivit­etshus för alla åldrar.

– Vi fortsätter att framföra vårt önskemål. Stockholms­hem utlovade ett medborgarh­us i Solberga redan 1947 så det är verkligen dags, säger Christer Bertling.

 ?? FOTO: NYRÉNS ARKITEKTER, PÅ UPPDRAG AV STOCKHOLMS­HEM ?? Det norra punkthuset, den övre gården och panncentra­len med sin 50 meter högs skorsten, sedda från Kristallvä­gens vändplan. I bakgrunden skymtar kontorsbyg­gnaden.
FOTO: NYRÉNS ARKITEKTER, PÅ UPPDRAG AV STOCKHOLMS­HEM Det norra punkthuset, den övre gården och panncentra­len med sin 50 meter högs skorsten, sedda från Kristallvä­gens vändplan. I bakgrunden skymtar kontorsbyg­gnaden.
 ?? FOTO: NYRÉNS ARKITEKTER, PÅ UPPDRAG AV STOCKHOLMS­HEM ?? Flygvy med planområde­t , där de två nya punkthusen lagts till, vid panncentra­len och kontorsbyg­gnaden, längs Folkparksv­ägen.
FOTO: NYRÉNS ARKITEKTER, PÅ UPPDRAG AV STOCKHOLMS­HEM Flygvy med planområde­t , där de två nya punkthusen lagts till, vid panncentra­len och kontorsbyg­gnaden, längs Folkparksv­ägen.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Panncentra­len ritades av Sven Backström och Leif Reinius. Den är grönklassa­d av Stockholms stadsmuseu­m, och har alltså ett högt kulturhist­oriskt värde.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Panncentra­len ritades av Sven Backström och Leif Reinius. Den är grönklassa­d av Stockholms stadsmuseu­m, och har alltså ett högt kulturhist­oriskt värde.
 ?? FOTO: NYRÉNS ARKITEKTER, PÅ STOCKHOLMS­HEMS UPPDRAG ?? Det södra punkthuset är tänkt att ligga indraget från Folkparksv­ägen för att panncentra­len ska vara synlig.
FOTO: NYRÉNS ARKITEKTER, PÅ STOCKHOLMS­HEMS UPPDRAG Det södra punkthuset är tänkt att ligga indraget från Folkparksv­ägen för att panncentra­len ska vara synlig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden