Mitt i Huddinge

Nu flyttar scouterna in i kyrkan

En scout möter svårighete­r med gott humör. Nu har Segeltorps scoutkår löst krisen med den rivningsho­tade scoutstuga­n. Kommunen hjälper till med rivningen. Och kåren flyttar in i Segeltorps kyrka.

- Jonas Grönvik SEGELTORP jonas@sodrasidan.se

– Det är skönt att det har löst sig så att vi slipper bli hemlösa. En scoutstuga är ju lite coolare. Men det här blir nog bra ändå, säger scouten Ola Tufvesson, som hittat ett fotbollssp­el i kyrkans aktivitets­rum.

Södra Sidan har tidigare berättat om scouternas jakt på nya lokaler. Den gamla scoutstuga­n måste rivas. En förskola ska byggas på tomten, efter att kommunen sålt marken som föreningen hyrt på arrende sen 1961.

Scoutkåren hotades av konkurs då föreningen själva behövde stå för rivningen, enligt det gamla avtalet.

– Vi har ju vetat att vi måste flytta i flera år. Vi har lagt undan pengar, men vi kunde aldrig föreställa oss att det skulle bli så dyrt. Stugan är byggd med asbest och rivningen skulle kosta 400 000 kronor, säger kårens ordförande Staffan Liljekvist.

Men en scout möter svårighete­r med gott humör, som budordet lyder. En stor kraftsamli­ng har skett under hösten och våren. En arbetsgrup­p har tittat på rivningsfr­ågan, en annan på framtida lokaler och en tredje har packat.

– Föräldrar har ställt upp, hjälpt till och samlat in pengar. Även äldre scouter som inte varit aktiva längre har kommit tillbaka och hjälpt till, säger scoutledar­en Stina Leijonhufv­ud.

Församling­en tog kontakt

Att hitta en ledig lokal har inte varit lätt. Men när S:t Mikaels församling fick höra om scouternas situation tog de kontakt för att diskutera ett samarbete. I augusti går flyttlaste­n till kyrkan.

– Vi är tacksamma och glada, kyrkan har verkligen ställt upp. Vi får ett eget utrymme och vi har börjat med att skriva hyreskontr­akt på ett år. Vi ser det här som en långsiktig lösning, säger Staffan.

Kyrkan är en del av det lokala samhället och vill ha ett bra samarbete med föreningar­na i Segeltorp och Vårby, menar Benny Upphagen (S), ordförande i församling­srådet.

– Vi är glada att vi kan hjälpa till. Att en sån fin verksamhet med flera ledare och barn skulle behöva stå utan egna lokaler vore en katastrof, säger han och tillägger:

– Det känns naturligt att scouterna använder kyrkans lokaler eftersom svenska scouterna har samma värdegrund som svenska kyrkan om alla människors lika värde.

Kåren ska också få hjälp av kommunen med rivningen.

– Kultur- och fritidsför­valtningen har anlitat en rivningsfi­rma och vi ska hjäl- pas åt med kostnaden, säger Staffan.

Slutet gott, allting gott. Nu lobbar scoutkåren för att politiker också inkluderar föreningsl­ivet i planproces­serna.

– Varför inte planera för föreningsl­okaler samtidigt som man planerar nya Långsjösko­lan och Utsäljesko­lan? Det vore smart, säger Staffan och fortsätter:

– Vi är glada att det har löst sig för oss. Samtidigt känns det inte helt rätt att en förening och kultur- och fritid ska behöva ta kostnaden för en rivning. Det bör ju rimligen skrivits in i exploateri­ngsavtalet med byggbolage­t.

 ?? FOTO: JONAS GRÖNVIK ?? ALLTID REDO! ”En stor fördel är att vi stannar i Segeltorp. Och så är det nära till naturreser­vatet, bara några hundra meter”, säger scoutledar­en Anders Liljekvist. I kväll packar föreningen inför sommarens stora scoutläger.
FOTO: JONAS GRÖNVIK ALLTID REDO! ”En stor fördel är att vi stannar i Segeltorp. Och så är det nära till naturreser­vatet, bara några hundra meter”, säger scoutledar­en Anders Liljekvist. I kväll packar föreningen inför sommarens stora scoutläger.
 ??  ?? PROBLEMET LÖST. Scouternas situation har blivit något av en snackis i Segeltorp. Många har hört av sig och undrat hur det går.
PROBLEMET LÖST. Scouternas situation har blivit något av en snackis i Segeltorp. Många har hört av sig och undrat hur det går.
 ??  ?? NYA LOKALER. Benny Upphagen (i mitten) visar scouterna lokalerna. Ola Tufvesson och Gustaf Nilsson vid fotbollssp­elet.
NYA LOKALER. Benny Upphagen (i mitten) visar scouterna lokalerna. Ola Tufvesson och Gustaf Nilsson vid fotbollssp­elet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden