Söndag (Aftonbladet)

De är verklighet­ens Ghostbuste­rs

Utrustade med elmätare, värmekamer­or och rörelsedet­ektorer rycker de ut när folk kontaktar dem för att utreda misstänkta spökerier. Söndag följde med Ghostagon på spökjakt i en hemsökt villa i Hindås. – Vi vill bevisa att det finns en andevärld, säger s

- Maria Bard Foto: Anna Carin Isaksson Text:

Klockan börjar närma sig tio på lördagskvä­llen. På vardagsrum­s bordet i villan i Hindås, som ligger strax utanför Göteborg, står en liten tv-apparat. Då och då flimrar det till när bilden skiftar från att visa ett av de tomma rummen på övervåning­en till en bild på trappan. Inget rör sig på skärmen förutom husets tre katter som då och då går ut och in i bild. På bordet ligger också en värmekamer­a, digitalkam­eror, en EMF-mätare som reagerar på energifält och en indikator som är kopplad till rörelsedet­ektorer på övervåning­en.

– Det vi kan göra är att se om det är energier som rör sig i luften, ibland kan vi se dem med blotta ögat, säger spökjägare­n Kentagon Holmgren, som är Ghostagons grundare.

Bredvid honom i soffan sitter hans kolleger Eva-Lena Andersson och Tapio Vainionpää. För Eva-Lena är det första gången hon följer med på spökjakt.

– Det känns kul att vara med, jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig, säger hon.

Tillsamman­s ska de under natten försöka att ta bilder på det som sen ett drygt år tillbaka har stört husets invånare och förhoppnin­gsvis få det att upphöra.

Familjen som bor i huset har avböjt att medverka med namn och bild i artikeln, men de berättar att det är drygt ett år sedan som besvären började bli allvarliga. Främst har det drabbat dottern i huset. Hon hade länge försökt att uppmärksam­ma sina föräldrar på att dörrar öppnades på övervåning­en om natten och att hon hörde steg i hallen, vilket gjorde att hon hade svårt att sova. Saker som nycklar, bettskenor och kläder försvann och dök upp på oväntade ställen.

Så för ett år sedan när hon öppnade dörren till sitt rum fick hon ett slag i ansiktet. Hon ringde föräldrarn­a och var helt hysterisk. När de kom hem stod hon utan ytterkläde­r i trädgården och vågade inte gå in. Sen dess har problemen ökat. Mamman berättar att hon sett en skål flyga rätt ut

’’När hon öppnade dörren fick hon ett slag i ansiktet’’

ur ett skåp i köket. Då och då händer det att familjens hund, mitt i natten, plötsligt ställer sig och skäller och morrar mot något till synes osynligt. Även pappan, som varit skeptiker in i det sista, berättar att han hört hur dörrhandta­gen tryckts ner och att dörrarna öppnats och stängts på övervåning­en när han har varit ensam i huset. Dottern är nu konstant rädd när hon är ensam hemma och de känner att situatione­n har blivit ohållbar.

Jag frågar om det inte finns en risk att det är ett barns livliga fantasi som spökar? Men efter allt de har varit med om, säger de sig ha uteslutit att dottern hittar på. Men vart skulle de vända sig? Efter att ha googlat runt på nätet hittade de Ghostagon, och bestämde sig för att göra ett försök.

Från början bestod Ghostagon endast av Kentagon och Tapio, nu snart fyra år senare finns det cirka 250 medlemmar runt om i hela landet. Kentagon, som länge har varit intressera­d av att undersöka det paranormal­a, vill att alla som delar hans intresse ska få samma möjlighet. De tipsar därför gärna om utrustning samt erbjuder stöd till alla som vill.

– När vi startade hade jag en vision om att alla skulle kunna vara med på sin egen ort, men jag kunde aldrig tro att det skulle bli så här stort, säger han.

Ofta får de in flera förfrågnin­g ar i veckan från människor som säger sig ha sett eller hört något mystiskt. Men eftersom de driver verksamhet­en ideellt, hinner de sällan att ta sig an mer än ett fall i månaden. En insats börjar alltid med något som Kentagon kallar för förundersö­kning, då de bland annat åker ut till den misstänka platsen och tar bilder.

– Ni hade en väldig tur. Om vi gör tio förundersö­kningar så är det kanske bara ett eller två fall som ger något. Ofta finns det naturliga förklaring­ar.

Kentagon tar fram ett par bilder från förundersö­kningen av den till synes helt vanliga villan som ska undersökas i natt. Den mest iögonfalla­nde bilden tog han själv med värmekamer­an på en kal vägg i lekrummet på husets övervåning. På fotot syns något som ser ut som en gestalt. Konturerna är suddiga och den ser ut att ha armarna längs sidorna.

För att jämföra, testar jag att själv ta en bild med värmekamer­an av min kollega. De röda fälten blir då betydligt mer intensiva och avgränsade eftersom vi är så mycket varmare än omgivninge­n. Kentagon menar att bilden från lekrummet föreställe­r ett andligt väsen som tar sig in i vår värld genom en slags portal.

– Det ska inte finnas någonting där på den väggen. Vi har tagit nya kort i dag och då finns det ingenting, berättar han.

Syftet med bilderna, och egentligen hela deras verksamhet, är att de vill visa för omvärlden att det finns en andevärld. Efter fyra år med Ghostagon är de själva helt övertygade.

– De naturliga förklaring­arna tar slut. Man kan inte bortse från något som står rakt framför en, säger Kentagon.

I huset i Hindås går timmarna utan att något oväntat händer. Kentagon, som säger sig ha mediala förmågor, tror att det handlar om en liten flicka samt de boendes gamla hund som hemsöker huset. Innan de avslutar ska han se till att problemen upphör genom att ”rena”alla rum.

Vi hoppar till när ett av rörelse- larmen utlöses, bara för att konstatera att det orsakats av katterna. Tre minuter i tolv går larmet, som är kopplat till rörelselar­men på övervåning­en, igen. Den tredje lampan på indikatorn blinkar rött. Vi ser oss omkring och räknar antalet katter i vardagsrum­met. Alla tre är här och husets invånare har redan gått till sängs i sovrummet på nedervånin­gen.

– Det är alltid så här, det är typiskt att det ska hända något i just det rummet som vi inte har någon kamera, säger Kentagon.

Tapio bestämmer sig för att ta med sig digitalkam­eran för att själv ta bilder i rummet där larmet utlöstes. Nyfiken, om än lite nervig, följer jag med. På övervåning- en är rummen dränkta i ett svagt blått ljus från en UV-lampa som Ghostagon har satt upp, och temperatur­en är betydligt svalare. Jag ryser av obehag. Kanske beror det på mörkret, kylan och den kusliga stämningen. Ingenting syns till. Kentagon som har kommit upp med värmekamer­an, scannar långsamt av väggarna, men inte heller den ger några utslag. Vad det än var som rörde sig i rummet så har det passerat. Det är bara att återgå till att vänta, vilket Kentagon och hans kollegor är beredda att göra natten ut i hopp om att få se en glimt från en annan värld.

– Det är spännande med det okända! Det är som här i natt, man vet ju aldrig.

Fotnot: Sedan Ghostagons besök har det varit lugnt i huset i Hindås.

sig ’’Vad det än var som rörde i rummet så har det passerat’’

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KÄNNER AV RÖRELSE. I de misstänkt hemsökta rummen har Ghostagon satt upp kameror som är kopplade till rörelselar­m. Så fort det är något som rör sig tar de tre bilder med någon sekunds mellanrum. Det är i dotterns rum som familjensä­ger sig ha haft mest...
KÄNNER AV RÖRELSE. I de misstänkt hemsökta rummen har Ghostagon satt upp kameror som är kopplade till rörelselar­m. Så fort det är något som rör sig tar de tre bilder med någon sekunds mellanrum. Det är i dotterns rum som familjensä­ger sig ha haft mest...
 ??  ?? Det hemsökta huset ligger i ett helt vanligt villaområd­e i Hindås, utanför Göteborg.
Det hemsökta huset ligger i ett helt vanligt villaområd­e i Hindås, utanför Göteborg.
 ??  ?? I ALLA VRÅR. Någon i familjen som bor i huset hade sett något mystiskt på vinden, Kentagon undersöker.
I ALLA VRÅR. Någon i familjen som bor i huset hade sett något mystiskt på vinden, Kentagon undersöker.
 ??  ?? När det rör sig i något av rummen på övervåning­en går larmet på indikatorn.
När det rör sig i något av rummen på övervåning­en går larmet på indikatorn.
 ??  ?? På bilden som Kentagon tog med värmekamer­an syns något som liknar en gestalt. Han säger att de aldrig mixtrar med bilderna.
På bilden som Kentagon tog med värmekamer­an syns något som liknar en gestalt. Han säger att de aldrig mixtrar med bilderna.
 ??  ??
 ??  ?? KALLARE PÅ ÖVERVÅNING­EN. Det är lätt att ryckas med i den kusliga stämningen.
KALLARE PÅ ÖVERVÅNING­EN. Det är lätt att ryckas med i den kusliga stämningen.
 ??  ?? Husets invånare är obekväma med att röra sig på över-våningenme­n familjens katter har inte några som helst bekymmer med att vistas där.
Husets invånare är obekväma med att röra sig på över-våningenme­n familjens katter har inte några som helst bekymmer med att vistas där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden