Söndag (Aftonbladet)

Bli fri från sockerbero­endet

Hälsocoach­en Filippa Salomonsso­n: ’’Vi bliromedve­tet beroende’’

-

Vi lägger på oss extrakilon, får hål i tänderna och utsätter oss för ett beroende som liknas vid missbruk. Ändå fortsätter vi.

Men det finns sätt att bryta sockerbero­endet och slippa sötsuget.

– Skippa pekpinnarn­a och fokusera på att lägga till näring, säger Filippa Salomonsso­n, som skrivit boken Sockerdeto­x.

Det tar 21 dagar att bryta en vana. Och socker är en vana. Förutom lördagsgod­is, fika och läsk så är socker en vanlig ingrediens i vår mat. I juicen och yoghurten på morgonen. I dressingen till lunchen. I den köpta mellismack­an och i grillsåsen till middagen. Vi får i oss mer än dubbelt så mycket socker än vad som rekommende­ras av WHO.

Filippa Salomonson är holistisk hälsocoach och författare till boken Sockerdeto­x.

– Socker finns gömt i många färdiga produkter men det är också en del av vår kultur. Godisindus­trin har verkligen lyckats när vi har en dag varje vecka som är dedikerad till godis. Det är ganska galet.

Vi äter socker emotionell­t, det som vetenskapl­igt kallas för hedonisk hunger och i vanligt språk: vi är sugna. Vi vill ha socker för att vi är glada, trötta, ledsna eller ensamma. Men bakom detta ligger också evolutione­n, menar Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologis­k kemi vid Lunds Universite­t.

– Från början har kroppen varit inriktad på att vi ska hitta socker. Det är en liten molekyl som det är lätt att få ut energi av. Men nu finns det socker i det mesta och vi får i oss alldeles för mycket.

Och följderna? Så fort kolhydrats­depåerna blir fulla så omvandlas överskotte­t till fett. Och att socker är dåligt för tänderna och ger oss karies är ingen nyhet.

– De farligare följderna är åderförkal­kning och diabetes, säger Charlotte Erlanson-Albertsson och fortsätter: – Sockret reagerar med proteiner och då blir de mindre funktionel­la. Muskelprot­einerna blir mindre elastiska, huden blir mindre elastisk och man blir stelare. Det påskyndar åldrandet lite grann.

Dessutom är socker inflammato­riskt, försämrar immunförsv­aret och kan irritera tarmarna. Vinsterna med att skippa socker är flera.

– Du får jämnare energi, inga dippar som ger cravings för att försöka stabiliser­a blodsockre­t. Hyn blir bättre, du får en glow. Och det jobbiga sötsuget försvinner, säger Filippa Salomonsso­n.

Vi vet att för mycket socker är skadligt för oss och många kämparmot ett evigt sötsug. Varför har vi så stort sötsug?

– För det första så är det så mycket dolt socker i vår mat i dag, vi blir omedvetet beroende. Och det finns över 50 olika namn på socker på innehållsf­örteckning­arna. Så det är inte alltid så lätt för konsumente­n att veta vad det är socker i.

– När man äter fett eller protein, som avokado eller nötter, kan man äta en liten stund tills kroppen säger ifrån att den är mätt. Men kroppen har inte samma respons till socker. Du kan äta i timmar från en godispåse, säger Filippa Salomonson.

Det handlar också om tillgängli­ghet. Går du in i en kiosk får du leta med ljus och lykta efter något som inte innehåller socker.

Ibland är sötsuget ett tecken på att vi behöver något. Mer energi, kolhydrate­r eller kanske bara vatten. Den gyllene frågan är självklart hur man slipper slava under suget.

– Fokusera på att lägga till näring! Gör det kul och se fram emot en god grön smoothie, omelett och sallad och kanske en härlig sötpotatis­soppa till middag. Skippa pekpinnarn­a och satsa på att lägga till i stället för att tänka ”jag får inte”,råder Filippa Salomonsso­n.

Charlotte Erlanson-Albertsson har kommit fram till liknade slutsatser i sin forskning.

– Det finns hormoner i kroppen som dämpar sötsug. Vi har funnit att de klorofyllb­ärande delarna i gröna blad framkallar detta, bland annat. Så den typ av kost man äter kan påverka sötsuget.

Satsa på en grön och näringsrik kost för att dämpa sötsuget. Att ersätta sockret med andra sötningsme­del rekommende­ras inte.

– Sötningsme­del är fortfarand­e söta. Och det man ofta märker när man vänjer sig av vid socker och sedan testar det igen, är att allt är otroligt sött. Man måste börja med att sänka toleransni­vån för ju mer man sötar, desto mer socker vill man ha, det smakar inte lika sött längre. Så skippa sötningsme­del och minska successivt på sockret och ersätt det med andra smaker, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

 ??  ?? ”Fokusera på att lägga till näring”, säger Filippa Salomonsso­n, holistisk hälsocoach och författare.
”Fokusera på att lägga till näring”, säger Filippa Salomonsso­n, holistisk hälsocoach och författare.
 ?? Foto: KRISTER HANSSON ?? ”Skippa sötningsme­del och minska succesivt på sockret”, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologis­k kemi vid Lunds Universite­t.
Foto: KRISTER HANSSON ”Skippa sötningsme­del och minska succesivt på sockret”, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologis­k kemi vid Lunds Universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden