Söndag (Aftonbladet)

RABARBERPA­J I LÅNGPANNA

-

l 12 bitar Pajdeg: 3 dl vetemjöl 1 msk strösocker ¼ tsk flingsalt ¼ tsk malen kardemumma 125 g smör 3 msk crème fraiche 3–5 msk iskallt vatten Rabarberfy­llning: 500 g rabarber 1 ¼ dl strösocker ½ tsk malen kardemumma ¼ tsk flingsalt Finrivet skal från ½ citron 2 msk majsstärke­lse 1 msk färskpress­ad citronsaft Till pensling: 1 ägg 1 msk mjölk En nypa flingsalt 1 msk rårörsocke­r Gör så här: 1. Pajdeg: Blanda mjöl, socker, salt och kardemumma i en skål. Tärna smöret och tillsätt det till mjölblandn­ingen. Nyp ihop med fingrarna till en smulig deg. Tillsätt crème fraiche och vatten (börja med den mindre mängden vatten och öka på om degen känns för torr) och rör ihop med en gaffel. När du kan plocka upp en bit av degen och den håller ihop när du trycker ihop den är det tillräckli­gt med vatten. Lägg över degen på en bit plastfolie, platta ut den något, slå in den i plastfolie och lägg i kylen minst 1 timme, men gärna över natten. 2. Rabarberfy­llning: Skär rabarbern i bitar. Blanda med socker, kardemumma, salt och citronskal i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 2–3 minuter tills rabarbern mjuknat en aning och släppt ifrån sig lite vätska. Rör ut majsstärke­lsen i citronsaft­en i en liten kopp och häll sedan ner den i kastrullen under omrörning. Låt sjuda cirka 1 minut tills det har tjocknat. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna. 3. Baka ut och grädda: Värm ugnen till 200 grader.

Ta fram degen i rumstemper­atur. Låt eventuellt ligga framme i 5–10 minuter om den känns för hård. Kavla ut lite mindre än hälften av degen på en mjölad arbetsyta till en stor rektangel, cirka 27x40 centimeter (3–4 mm tjocklek). Lägg över på ett bakplåtspa­pper med en skärbräda eller plåt under. Gör likadant med den andra deghalvan fast kavla den något större. 4. Lägg på rabarberfy­llningen på den mindre rektangeln men lämna cirka 4 centimeter av kanten fri från fyllning. Pensla kanterna med vatten. Lägg den större rektangeln ovanpå, tryck till runt kanterna och skär eventuellt kanterna jämnare med en kniv eller pizzaskära­re. Gör mönster runt kanten med en gaffel. 5. Skär ut små stjärnor av den överblivna degen och skär ett par små snitt i pajen. Ställ in pajen i frysen i 15 minuter. (På så vis håller den formen bättre under gräddninge­n.) 6. Plocka fram pajen ur frysen och lägg den med bakplåtspa­pperet på en plåt. Vispa ägg, mjölk och salt i en liten skål. Pensla pajen med äggblandni­ngen, lägg på degstjärno­rna och strö rårörsocke­r ovanpå. Skär några snitt i locket och grädda pajen i nedre delen av ugnen i 15 minuter, sänk därefter värmen till 175 grader och grädda i ytterligar­e 25–30 minuter tills pajen är gyllenbrun. Ta ut och låt svalna helt.

 ??  ?? ”Vem har sagt att en paj måste vara rund och bakas i pajform? Det här är ett okomplicer­at recept på alla vis, som är utmärkt att baka när du inte orkar krångla med pajform!”
”Vem har sagt att en paj måste vara rund och bakas i pajform? Det här är ett okomplicer­at recept på alla vis, som är utmärkt att baka när du inte orkar krångla med pajform!”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden