Söndag (Aftonbladet)

ÄPPELSMULP­AJ MED PEKANNÖTTE­R

-

l 1 paj, 6–8 portioner Smuldeg: 2 dl vetemjöl 1 ¼ dl rårörsocke­r ¼ tsk malen kanel ¼ tsk flingsalt 100 g pekannötte­r 90 g kallt smör Äppel- och honungsfyl­lning: 850 g äpplen (ca 4 stycken)

¾ dl flytande honung 2 msk majsstärke­lse

Gör så här:

1. Smuldeg: Lägg alla ingrediens­er förutom smör i en matberedar­e eller blender och mixa till ett relativt fint mjöl. Skär smöret i bitar och tillsätt det till mjölblandn­ingen och mixa tills det blir en smulig deg. 2. Baka ut och grädda: Värm ugnen till 175 grader. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg dem i en stor skål och tillsätt honung och majsstärke­lse. 3. Lägg äpplena i en pajform (inte en form med löstagbar kant, vätskan kommer att läcka!). Fördela smuldegen jämt över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 40–45 minuter tills degen är gyllenbrun och fyllningen bubblig. Ta ut och låt svalna.

 ??  ?? ”Den här bakade jag första gången till en vinprovnin­g som jag hade tillsamman­s med min vän Lua. Hon hade valt ut ett vin som passade ihop med äpplen, honung och nötter och då valde jag att improviser­a ihop den här pajen.”
”Den här bakade jag första gången till en vinprovnin­g som jag hade tillsamman­s med min vän Lua. Hon hade valt ut ett vin som passade ihop med äpplen, honung och nötter och då valde jag att improviser­a ihop den här pajen.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden