Söndag (Aftonbladet)

GALETTE MED RABARBER OCH JORDGUBBAR

-

l 1 stor galette, 6–8 portioner Pajdeg: 3 dl vetemjöl 1 msk strösocker

¼ tsk flingsalt 75 g kallt smör 100 g cream cheese 1–2 msk iskallt vatten Jordgubbs- och rabarberfy­llning: 250 g färska jordgubbar 250 g rabarber (cirka 3 stjälkar) 1 dl strösocker Finrivet skal från 1 citron 1 msk färskpress­ad citronsaft

½ tsk malen kardemumma 3 msk majsstärke­lse Till pensling: 1 ägg 1 msk mjölk En nypa flingsalt

½ msk rårörsocke­r

Gör så här:

1. Pajdeg: Blanda mjöl, socker och salt i en skål. Tärna smöret och tillsätt det till mjölblandn­ingen. Nyp ihop med fingrarna till en smulig deg. Tillsätt cream cheese och blanda runt med en gaffel till en smulig deg. Tillsätt kallt vatten (börja med den mindre mängden och öka på om degen känns för torr) och fortsätt blanda runt med gaffeln. När du kan plocka upp en bit av degen och den håller ihop när du trycker ihop den är det tillräckli­gt med vatten. Tryck försiktigt ihop smulorna till en deg. Slå in i plastfolie och lägg i kylen minst 1 timme, men gärna över natten. 2. Jordgubbs- och rabarberfy­llning: Ansa jordgubbar­na och skär i halvor eller fjärdedela­r (beroende på storlek). Skala rabarbern om den är grov och skär den i 1 centimeter stora bitar. Blanda jordgubbar och rabarber i en skål. Tillsätt socker, rivet citronskal, citronsaft, kardemumma och majsstärke­lse och rör om försiktigt. 3. Baka ut och grädda: Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut degen till en stor rundel (3–4 mm tjocklek) på en lätt mjölad arbetsyta. Förflytta degen till en skärbräda med bakplåtspa­pper genom att försiktigt rulla upp den på kaveln. 4. Lägg ut jordgubbar­na och rabarbern på degen, men lämna cirka 4 centimeter av kanten fri från fyllning. Vik upp kanten över bären och tryck till lite lätt så att degen håller sig på plats. Ställ in galetten i frysen i cirka 15 minuter. (På så vis håller den formen bättre under gräddninge­n.) 5. Plocka fram galetten ur frysen och lägg den med bakplåtspa­pperet på en plåt. Vispa ägget till penslingen med mjölk och salt. Pensla kanterna med blandninge­n och strö rårörsocke­r över. Grädda i nedre delen av ugnen 40–45 minuter, tills pajkanten är gyllenbrun och fyllningen bubblig och mjuk. Ta ut och låt svalna helt.

 ??  ?? ”Den här pajdegen med cream cheese i är något mjukare än vanlig pajdeg med bara smör. Tycker du att den känns för mjuk kan du lägga in degen i frysen i 5 minuter innan du kavlar ut den.”
”Den här pajdegen med cream cheese i är något mjukare än vanlig pajdeg med bara smör. Tycker du att den känns för mjuk kan du lägga in degen i frysen i 5 minuter innan du kavlar ut den.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden