Söndag (Aftonbladet)

3 metoder: Så slipper du sötsuget

Vill du skippa socker helt eller bara dra ner och slippa ett konstant sötsug? Tänk efter vad du är ute efter och testa dig fram till en metod som passar dig. Vill du verkligen märka en skillnad så börja med helförbud i en månad, sen kan du i små mängder

-

Helförbud

Total detox. Säg nej till allt som är eller liknar godis, kakor, snacks, chips, läsk etcetera. Det är inte socker i chips men det finns en risk att du bara ersätter sockerbero­endet med något annat onyttigt. Ta även bort allt som innehåller tillsatt socker såsom färdigmat, såser, bröd, dippmix, yoghurt. Skippa också sötningsme­del, som stevia, aspartam, sackarin, de triggar sötsuget för många.

Förebyggan­de

Sötsug kan komma av hunger, tristess eller av gammal vana. Men det kan också vara en brist på näring. När vi äter sötsaker tar vi plats från annan nyttig mat och vi orkar då inte få i oss tillräckli­gt med näring. Se till att äta välbalanse­rade måltider med mycket grönsaker. Planera dina mellanmål. Ta med en smoothie (helst på grönsaker, annars bär), en avokado, ett ägg, morotsstav­ar eller nötter till jobbet. Förekom din eftermidda­gsdipp och var beredd med nyttiga snacks. Tänk till i förväg, det är näst intill omöjligt att hitta något utan socker i en kiosk.

Lördagsgod­is tekniken

Många av oss har svårt för förbud och mår bättre av en tillåtande inställnin­g. Skippa socker och sötsaker men ha en dag i veckan där du får äta vad du vill. Lördagsgod­is är faktiskt en bra idé! Bara du håller det just till lördagsgod­is eller fest, det kan inte vara lördag hela veckan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden