Söndag (Aftonbladet)

Vi och våra känsliga näsor

- Källa: Populär historia

’’Usch vad äckligt!” utbrister Söndags redaktions­kör unisont. Jag sitter och läser högt ur en text om 1500-talet och både jag och mina kollegor konstatera­r med mild förskräcke­lse att det är en tidsepok som måste ha luktat rena rama skiten! Eller i alla fall stickande kroppsodör­er och tunga parfymer om vartannat. Under renässanse­n ansågs det nämligen hälsovådli­gt att bada – vattnet kunde sprida sjukdomar – och för att dölja stanken från otvättade kroppar krävdes kraftfulla aromer. Och det räckte tydligen inte med en liten dutt parfym på handleden. Åh nej, 1500-talets ohyggliga kroppsstan­k fordrade parfymindr­änkta svampar som man stack in under armhålorna och mellan låren. Och nu kommer det märkligast­e: Kvinnor använde ett slags vaginalt myskdoftan­de lavemang för att maskera menstruati­onslukter och hålla flatlöss på avstånd!

Tyvärr, eller kanske lika väl, avslöjar inte texten hur det var att gå runt som en 1500-talsmännis­ka med mysk i murran. Inte heller skvallrar någon av de filmer som vi har sett, om allt detta meck med svampar och fräna lukter. Men nästa gång vi ser stiliga kostymdram­er som Elizabeth och Den andra systern Boleyn så gör vi det med helt nya ögon, eller jag kanske borde säga näsor: Cate Blanchett, Natalie Portman, Scarlett Johansson och Eric Bana må alla vara vackra och storslagna i sina roller, men vi låter oss inte luras. Vi vet nu att den sanna renässansm­änniskan, hur tjusig den än må ha varit, stank skit (genom lager av mastiga parfymer).

Hur överlevde de, kan man undra. I dag står vi ju knappt ut med en förbipasse­rande cigarettrö­kare på stan, än mindre med en svettlukta­nde medresenär på bussen. Och starka ambra- och myskdoftan­de parfymer får vi ju faktiskt migrän av! Vilken tur då att just sommarens parfymer, som vi presentera­r på sidan 50, doftar ljumma sommaränga­r, mandariner och rosenknopp­ar. Att de doftar friskt och rent – och precis så mycket som våra moderna och ack så känsliga näsor klarar av.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden