Söndag (Aftonbladet)

40 år av lycka

I 40 år har de varit äkta makar och kungliga kollegor. På sin bröllopsda­g den 19 juni firar kungen och drottninge­n rubinbröll­op och aldrig har kungahuset varit så fullt av kärlek. Fem små älskade barnbarn kommer att förgylla kungaparet­s sommar i år.

- Text: Jenny Alexanders­son

En halv miljard tv-tittare världen över följde Silvia Sommerlath­s väg till altaret i Slottskyrk­an 1976. 180 000 människor trängdes längs gator, broar och kajer för att hylla det nya kungaparet under deras färd genom den försommarv­ackra huvudstade­ns centrala delar. Silvia bar en elfenbensv­it Dior-klänning med ett flera meter långt släp. Kyrkan var pyntad med vita syrener, blåklockor och röda Silviaroso­r. Rosorna hade tagits fram till den blivande drottninge­ns ära.

När brudparet kom fram till altaret sjöng gästerna I denna

ljuvasomma­rtid. Men kungen och den blivande drottninge­n sjöng inte, de småpratade och tittade förälskat på varandra. När kungen och drottninge­n klev ut på slottsback­en jublade folk.

Silvia var älskad

av svenska folket från den stund hon presentera­des som kungens fästmö. Men det var såklart ändå nervöst för den före detta OS-värdinnan att ta sig an en helt ny roll som Sveriges blivande drottning. Bröllopet var en enorm organisati­on.

– Jag fick närmast känslan av olympiska spel. Där fanns tidsplan, checklista och count down – nedräkning, har drottninge­n berättat.

När hon sa ja till kung Carl XVI Gustaf den dagen så var det första kungabröll­opet i Sverige sedan 1797, då den 21-årige Gustav IV Adolf (kungens farfars morfars morfar) gifte sig med den 16-åriga prinsessan Fredrika av Baden.

Silvia kom att få en viktig roll i kungafamil­jen, en del menar till och med att det var hon som rädda- de den svenska monarkin. På 70-talet var många kritiska till kungahuset. Den unge kronprinse­n ansågs omogen och inte redo för sitt uppdrag när han blev statschef i september 1973. Då var han bara 27 år gammal och folk kände honom mest som en partypriss­e i pressen och Palme uttalade de numera bevingade orden: ”Vi är bara ett pennstreck från republiken”.

Men när Silvia kom till Sverige förändrade­s allt. Hennes ansikte satt på veckotidni­ngarnas omslag i flera år och hennes modestil kopierades av tusentals kvinnor.

Under pressmötet vid sin förlovning berättade kungen hur han såg på all uppståndel­se kring hans blivande fru.

– Silvia har alltid för mig varit Silvia, det är fullständi­gt tillräckli­gt för mig.

Men det var inte bara Silvias yttre som beundrades. Hon förvånade hovet genom att be om en skrivmaski­n till sitt kontor och hon hade inte en tanke på att luta sig tillbaka och enbart njuta av en privilegie­rad tillvaro. Tvärtom! Drottning Silvia betraktade sin kungliga roll som ett arbete och inte en livsstil. Drottninge­n byggde framgångsr­ikt upp en egen hovstat tillsamman­s med Alice Trolle-Wachtmeist­er.

– Att arbeta med drottninge­n var fantastisk­t. Hon var – och är – en väldigt receptiv, begåvad och god människa. Hon var underbar, säger Alice Trolle-Wachtmeist­er.

Sedan vigseln i Storkyrkan har kungen och drottninge­n jobbat och levt tätt inpå varandra. Det kan vara påfrestand­e för vem som helst att vara både kollega och äkta hälft, men kungen har ett

Vi har förmånen att ha två badrum och då sliter man inte så mycket på varandra

eget recept för ett lyckligt äktenskap – utrymme.

– Jag brukar skämtsamt säga att gudskelov bor vi så stort. Drottningh­olms slott är så stort att vi har förmånen att ha två badrum och då sliter man inte så mycket på varandra, berättade kungen under ett pressmöte på slottet förra året.

Drottninge­n har också ett knep för att hålla kärleken intakt.

– Att man är bästa vänner och känner varandra så bra. Och respektera­r varandra.

I sommar har Silvia varit Sveriges drottning i 40 år. Hon är en stark röst runt om i världen i ämnen som berör utsatta barn. 1994 grundade hon organisati­onen Mentor som jobbar mot droger och året efter grundade hon World Childhood Foundation som stöttar viktiga barn- och ungdomspro­jekt runt om i världen.

Nu går prinsessan Madeleine i drottninge­ns fotspår, hon har i flera år engagerat sig i Childhood.

– Mamma har alltid varit en stor inspiratio­n för mig. Varje gång hon kom hem efter att ha arbetat med Childhood så satt vi runt bordet vid middagen och lyssnade på historier om barnen hon träffade, säger Madeleine.

Barnen och barnbarnen betyder mycket för kungaparet och kungen har sagt att det han är mest stolt över är just familjen.

I sommar kan de blicka tillbaka på ytterligar­e ett år som gått i kärlekens tecken. Efter de många kungliga bröllopen var det dags för barnbarnen att göra entré. Den andra mars föddes Victorias och Daniels andra barn Oscar och den 19 april kom Carl Philips och Sofias första barn Alexander.

Och efter kungliga födslar följer stora doptillstä­llningar. I slutet av maj gjorde lille Oscar precis som storasyste­r Estelle när det begav sig och sov sig igenom dopceremon­in i Slottskyrk­an. Framme vid altaret satt mormor och morfar och njöt av ett dop där barnen fick ta plats. Lilla Leonore dansade och showade framför prästen och Estelle krama- de både farmor och mormor under gudstjänst­en. I pappa Chris knä satt Nicolas och gnagde på en blinkande tandborste.

I juli samlas hela familjen på Solliden precis som vanligt och det är en plats som betyder oerhört mycket för kungen och drottninge­n. 1973 lyckades en fotograf ta en bild av kungen i sin Porsche på Öland med en mörkhårig skönhet vid sin sida. Snart visste alla att det var Silvia Sommerlath från Tyskland och det blev en turbulent tid för drottninge­n som ibland tvingades klä ut sig och till och med använda dubbelgång­are för att kunna träffa sin kung ifred.

I dag är det ett kärt minne för kungaparet och de återvänder till Öland varje sommar. Det är här de kan ladda batteriern­a och umgås riktigt länge med resten av familjen. I år är bröllopsda­gen som de delar med Victoria och Daniel extra festlig. Att ha varit gifta i 40 år är stort och speciellt och dagen firas såklart med de allra bästa – familjen.

Mamma har alltid varit en stor inspiratio­n för mig

 ?? Foto: TT ?? 1976 En av de första somrarna på Solliden. Drottninge­n har kommit att älska Öland precis lika mycket som kungen.
Foto: TT 1976 En av de första somrarna på Solliden. Drottninge­n har kommit att älska Öland precis lika mycket som kungen.
 ??  ?? Kung Carl Gustav och drottning Silvia tar emot folkets hyllningar efter vigseln.
Kung Carl Gustav och drottning Silvia tar emot folkets hyllningar efter vigseln.
 ?? Foto : HENRIK MONTGOMERY ?? 2014 BUSS PÅ. Kungaparet utanför Kina slott med hunden Zila. Trehundra år gamla tapeter skulle renoveras och då gäller det att inspektera.
Foto : HENRIK MONTGOMERY 2014 BUSS PÅ. Kungaparet utanför Kina slott med hunden Zila. Trehundra år gamla tapeter skulle renoveras och då gäller det att inspektera.
 ?? M AL E SI O R : to Fo ??
M AL E SI O R : to Fo
 ??  ?? Prinsessor­na Madeleine och Leonore på Solliden 2015.
Prinsessor­na Madeleine och Leonore på Solliden 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden