Söndag (Aftonbladet)

Årets vinnare i Biggest loser

Så blev Sandra Wikström, 26, årets Biggest Loser-vinnare!

- Text: Tove Björnlundh

Man måste verkligen ha koll på vad man stoppar i sig

Hon har tappat 47 kilo, hittat hälsan och blivit historisk.

Sandra Wikström är första svenska kvinna att vinna Biggest Loser.

– Det känns helt otroligt, det är overkligt, säger hon.

Hon kommer cyklande in mot Stadsparke­n i Uppsala med sambon Erik som sällskap. Solen skiner mot oss och Sandra Wikström ser pigg och glad ut. Vi möts en dag innan finalen sänds och snart får hon berätta för världen att det är hon som står som vinnare i Big

gest Loser 2016. – Det känns helt otroligt, det är overkligt.

Det var en lång väg till toppen. På slottet tränar deltagarna runt åtta timmar varje dag. Hårda pass med coacherna Sabina Dufberg och Mikael Hollsten blandat med egentid på gymmet och promenader och joggingrun­dor. De lagar all mat själva och lär sig att räkna kalorier.

– Man måste verkligen ha koll på vad man stoppar i sig, det är lätt att man råkar överäta annars. Och äter man mer kalorier än vad man behöver så kommer extravikte­n.

Och det är ju en tävling. Går man ner för lite riskerar man eliminerin­g, lika så om man förlorar utmaningar. Sandra knep sin finalplats genom en galen cykeltävli­ng.

– Vi cyklade i 24 timmar! Man fick otroligt ont efter ett tag. Men jag hade aldrig trott att jag kunde cykla över 40 mil. När hon i parken visar några träningsöv­ningar hon brukar köra är det svårt att tro att hon varit så mycket tyngre. Hon vägde in sig på 122,2 kilo när programmet startade.

– Jag har inte alltid sett ut så. Jag ser inte mig själv i spegeln, det är som att jag ser ett skal med mig i.

Hon gick in i en

Det är inte alltid lätt, jag kommer troligen få kämpa med det här hela livet

djup depression när hon var runt 20. Ville inte göra något och knappt gå ut bland folk. Att äta onyttigt; fett, socker och salt, var det som fick henne att må bra när hon mådde som sämst. På tre år hade hon gått upp 50 kilo.

När hon blev frisk ville hon uppfylla sina drömmar och fokusera på hälsan. Men allra först kom karriären. Hon sökte till Idol och tog sig till en femteplats 2013.

– Jag försökte bli mer hälsosam men det sitter så djupt med suget och beroendet.

Det var hennes lillebror som fick henne att våga söka in till Big

gest Loser. Sandra är artist och låtskrivar­e och drömmen om att kunna ge en riktig show på scen med dans och ös var en stor faktor.

– Jag vill kunna röra mig på scen utan att det ska vara tungt och bli andfådd. Efter en tid på slottet kunde jag jogga på löpbandet och sjunga samtidigt. Det var en otrolig känsla att nå det delmålet.

Vikten av att sätta upp delmål på vägen är något som många tränare lyfter fram. Och för Sandra var löpningen ett andra mål.

– Det började med att klara tre kilometer, sedan fem och nu har jag sprungit en mil!

Och när hon väl kom till tävlingen gick det snabbt. Förutom att kilona rasade så mådde hon bättre. Bara 4–5 dagar med träning och hälsosam mat gjorde att kroppen började svara och fungera på helt nya sätt.

Efter många långa gymtimmar, backinterv­aller och styrkepass var det dags för den sista invägninge­n i finalen. Minus 46,7 kilo. Det har nu gått nästan fem månader sedan finalen.

– Det har varit upp och ner. Direkt efter finalen hamnade jag i en svacka, orkade knappt träna och gick upp 10 kg i vikt. Det är inte en rak väg och det är inte alltid lätt, jag kommer troligen få kämpa med det här hela livet, säger hon och lägger till:

– Det viktiga är att resa sig när man fallit. Man blir lätt besviken på sig själv när man gör dåliga val och hamnar i en ond spiral där man fortsätter med ännu sämre val. Försök att inte bli så besviken. Acceptera att det hände och försök igen.

I dag har hon kommit igång med träningen igen. Att fokusera på här och nu och satsa på sin egen hälsa är något hon tar med sig från resan.

– Jag behöver inte vara smal och se ut som en modell. Jag vill bara må bra.

 ?? Foto: Stefan Mattson, Mikael Gustavsen ?? Namn: Sandra Wikström. Ålder: 26. Bor: Uppsala. Gör: Låtskrivar­e och sångerska. Vinnare av Biggest Loser 2016. Viktnedgån­g: 46,7 kg. Fakta Startvikt: 122,2 kg
Foto: Stefan Mattson, Mikael Gustavsen Namn: Sandra Wikström. Ålder: 26. Bor: Uppsala. Gör: Låtskrivar­e och sångerska. Vinnare av Biggest Loser 2016. Viktnedgån­g: 46,7 kg. Fakta Startvikt: 122,2 kg
 ??  ?? ”Fortsätt se framåt och sätt upp små delmål. Fortsätt röra dig och hålla i gång, då kommer förändring­en”, säger Sandra Wikström.
”Fortsätt se framåt och sätt upp små delmål. Fortsätt röra dig och hålla i gång, då kommer förändring­en”, säger Sandra Wikström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden