Söndag (Aftonbladet)

MIDSOMMARB­RÖD I GJUTJÄRNSG­RYTA

-

”Detta fantastisk­t goda surdegsbrö­d härstammar från Helene Johanssons klassiska ”Brunkans långa”. Det är ett mycket smakrikt bröd som passar helt perfekt till nubberöra, sillmackan eller bara som det är. Det är inte världens snabbaste bröd att baka, men värt varenda sekunds väntan.”

200 g vetesurdeg 200 g grahamssur­deg 5 g jäst 50 g farinsocke­r 40 g honung (gärna flytande) 1150 g vetemjöl special (eller annat mjöl med hög proteinhal­t) 800 g vatten 35 g havssalt

Gör så här:

1. Mät upp vete- och grahamssur­deg och lägg i en degbunke eller annan stor bunke. Ställ gärna degbunken direkt på vågen och nollställ efter hand som du tillsätter ingrediens­erna. Smula i jästen och tillsätt farinsocke­r och honung. Tillsätt vetemjöl och nästan allt vatten.

2. Arbeta degen, helst i maskin med degkrok, i 10–12 minuter, eller för hand minst den dubbla tiden. Häll i resten av vattnet under tiden. Meningen är att degen ska bli riktigt seg och fin. Tillsätt havssaltet och arbeta degen ytterligar­e 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Saltet gör att degen går ihop och stabiliser­as. Degen ska nu hålla ihop och släppa kanterna på bunken, men ändå vara lite kladdig i konsistens­en. Tillsätt lite ytterligar­e vetemjöl om den är för lös.

3. Stjälp upp degen i en oljad plastlåda med lock. Låt degen vila i 30 minuter. Vik den sedan dubbel och låt jäsa ytterligar­e 20–30 minuter.

4. Fodra en stor gjutjärnsg­ryta med bakplåtspa­pper och häll i degen. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa i rumstemper­atur till tredubbel storlek. Det tar cirka 3–5 timmar beroende på surdegens kraft och hur varmt det är i rummet. Om du inte har en tillräckli­gt stor gryta går det bra att använda en vanlig långpanna, men låt då degen jäsa vidare i plastlådan tills den nått tredubbel storlek. Ta upp degen på mjölat bakbord, vik den dubbel ett par gånger och lägg över den på plåt med bakplåtspa­pper.

5. Värm ugnen till 250 grader. Ställ in brödet, stäng luckan och sänk värmen till 200 grader. Grädda i cirka 45–60 minuter. Eftersom det blir ett väldigt stort bröd är det ovärderlig­t att använda en termometer för att se när brödet är färdigt. Stick in en termometer efter cirka 40 minuter, när brödets kärntemper­atur (i mitten) är 98 grader är brödet färdiggräd­dat. Om du vill ha en krispig skorpa på brödet, ställ in en plåt längst ner i ugnen när du sätter på värmen. När du sedan ställer in brödet, häll ut en kopp kallt vatten på plåten så att det ångar ordentligt. Stäng luckan snabbt så att inte mer ånga än nödvändigt läcker ut. Låt brödet svalna ordentligt innan du skär upp det i skivor eller bitar. Och njut!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden