Söndag (Aftonbladet)

FRITERADE AUBERGINEK­ROKETTER

-

10–12 stycken 2 auberginer 2 msk olivolja Flingsalt 3 klyftor vitlök 1 kokt potatis 1 tsk limejuice, helst färskpress­ad 2 krm vitpeppar 2–3 krm salt Ströbröd Olja till fritering

Gör så här:

1. Tvätta auberginer­na och skär dem i centimeter­tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspa­pper. Pensla på lite olivolja och strö flingsalt över. Ställ in plåten i ugnen, 250 grader, och rosta auberginen i cirka 10–15 minuter.

2. Pressa vitlökskly­ftorna.

3. Lägg aubergine, vitlök, potatis, limejuice, vitpeppar och salt i en matberedar­e med knivtillsa­ts. Kör några sekunder tills smeten är blandad och finfördela­d, men inte helt slät. Om smeten är för lös för att forma, blanda i lite ströbröd för mer stadga.

4. Forma smeten till lagom stora bollar, så stora du vill ha dem, men inte större än storlek golfboll. Rulla bollarna i ströbröd.

5. Hetta upp frityrolja­n till 160 grader i en stor kastrull, eller använd en fritös om du har en sådan. Fritera krokettern­a i ett par omgångar, lägger du i alla på en gång går de sönder och oljan blir dessutom för kall. Fritera cirka 4–5 minuter eller tills krokettern­a har fått fin färg. Lägg dem på ett fat med hushållspa­pper när de är färdiga. Servera genast.

 ??  ?? ”Lika vackra att se på som goda att äta. Och äta dem kan alla göra, fritt fram för vegetarian­er, veganer och gluteninto­leranta om du väljer ett glutenfrit­t ströbröd.”
”Lika vackra att se på som goda att äta. Och äta dem kan alla göra, fritt fram för vegetarian­er, veganer och gluteninto­leranta om du väljer ett glutenfrit­t ströbröd.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden