Söndag (Aftonbladet)

UTMANA DIG I 30 DAGAR!

Gör en nystart med vår enkla guide

- Text: Jessika Devert

Nu är det nytt år och nya tag!

För att få den där kickstarte­n, som vi så väl behöver, är det smart att börja med en utmaning. Välj något du vill ändra på och vi guidar dig genom dina 30 dagar dit!

Det är dags att börja fundera på vad du vill ändra. Det spelar egentligen ingen roll vad det är, bara du vill det tillräckli­gt starkt.

– Grunden till utmaningen är målet. Ditt eget varför. Det ska komma inifrån dig och det ska inte vara något som någon annan sagt att du borde göra. Ska du genomföra en utmaning så ska målet komma från en vilja inifrån dig, säger Malin Lundskog, målbildstr­änare och hälsokreat­ör på Hälsa mera ( www.halsamera.se)

Det kan vara att lära sig dansa, våga säga nej till chefen, gå ner i vikt, få ett bättre sexliv eller cykla till jobbet varje dag. Det handlar om något du kan ta tag i i 30 dagar och när den tiden är slut så är det förhoppnin­gsvis en vana som du lagt till i ditt liv och vill ha kvar.

– Inte nog med att det är bra att utmana sig själv, det är också bra att ha ett tydligt mål som man uppnår. Målinrikta­de människor mår bättre, säger forskninge­n. Om du inte har något mål i livet så går bara livet förbi. Var tydlig i vad du vill och vad det kan ge dig och när du genomfört din utmaning så kommer du att känna dig enormt mycket starkare mentalt, säger Malin.

Under de 30 dagarna måste vi stå emot vår kortsiktig­a hjärna. Den vill ha belöning nu – helst i går. De är därför vi går igång på socker eller på att sitta i soffan och slöa i stället för att gå och träna. Den vill ha det goa som finns mitt framför näsan och inser inte att den mår mycket bättre av att träna eller säga ifrån. Så alltså måste vi öva.

– Vi kan inte bli kidnappade av det kortsiktig­a! Då är det stor risk att vi trillar tillbaka, men med en 30 dagars utmaning där man specificer­at precis vad som ska göras varje dag så blir det enklare att hålla sig kvar. Då behöver vi inte ens fundera på det utan bara gör och kör! Men planering är a och o och att ge sig själv möjlighete­n och utrymme att få göra den här utmaningen som man vet att man mår bra av, berättar Malin.

Om du tycker att det är tråkigt att göra det själv så försök få med en kompis. Ja, kanske inte om du ska förbättra ditt sexliv, men annars kan det vara bra med någon som kämpar med dig. För det finns många som kommer att ifrågasätt­a varför du gör det här. Men våga vara annorlunda och våga ta vara på dig själv.

– Ni behöver inte ha samma mål,

men ni kan ändå peppa varandra i att orka igenom. Och beskriv ditt mål så tydligt det bara går både för dig själv och för kompisen eller partnern. Hur det kommer att kännas, vilken musik du ska lyssna på, hur du ska fira, vilka kläder du ska ha på dig när du gått i mål, så att de förstår, säger Malin.

Och för att det ska vara en utmaning så får det inte vara för lätt. Du måste kämpa och slita lite också, annars är det liksom ingen idé. Det kommer att betala sig på alla möjliga sätt. Dels kommer du att uppnå något som du kämpat för, du kanske till och med fått en ny bra vana och du kommer att vara stolt som en tupp när du genomfört dina 30 dagar.

– Men glöm inte att fira på vägen. Om du så bara vill fira första dagen, bara för att du genomfört den, så gör det. Men fira inte med bakelse om du ska gå ner fyra kilo. Ställ dig och tokdansa i stället så får du endorfiner i kroppen och det gillar hjärnan och vill ha mer av. Så fira, men fira smart, säger Malin Lundskog.

Målinrikta­de människor mår bättre. Om du inte har något mål i livet så går bara livet förbi.

 ??  ?? Malin Lundskog är målbildstr­änare och hälsokreat­ör.
Malin Lundskog är målbildstr­änare och hälsokreat­ör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden