Söndag (Aftonbladet)

Rädda gräsmattan efter torkan

-

Gult är standardfä­rgen på gräsmattor­na i år. Efter sommarens långa torka kan många gräsmattor ha svårt att återhämta sig på egen hand men hösten är en utmärkt tid att hjälpa dem på traven. Paul Johansson, på Nelson garden, ger sina bästa tips:

4 HÖSTSÅDD ÄR OPTIMALT Temperatur­en i jorden är perfekt och luftfuktig­heten hög vilket gör att fröna gror lättare. På hösten får gräsfröna dessutom mindre konkurrens från ogräs.

4 VÄLJ GRÄSFRÖ-BLANDNING Gräsfrö säljs alltid i blandninga­r bestående av flera olika sorters gräsfröer, eftersom olika grässlag har olika egenskaper under olika växtförhål­landen. Snabbast resultat får du med en reparation­sblandning­en, en mix av grässorter som etablerar sig kvickt.

4 SÅ HÄR STÖDSÅR DU Räfsa gräsmattan. Gammalt torkat gräs hindrar vatten och syre från att komma ner i jorden. Ännu bättre är en vertikalsk­ärare som gör spår ett par centimeter ner i jorden.

Om du har små gropar i gräsmattan är det bra att kratta ut ett tunt lager dressjord som tillför näring och fyller igen groparna. Fördela gräsfröna jämnt över gräsmattan och se till att de får ordentlig kontakt med jorden. Vattna noga så att fukten tränger ner i underlaget. Håll ytan fuktig. Försiktig vattning den första tiden är bra om det inte kommer regn. Täck gärna ytan med fiberduk. Då gror fröna snabbare samtidigt som ytan skyddas mot kraftiga regn och sol. Lite gödning – dock utan ett alltför högt kväveinneh­åll så här när det snart är dags för vintervila – hjälper till att starta de nya fröna. (AS)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden