Söndag (Aftonbladet)

HUNDÄGARNA­S 10 VANLIGASTE BORTFÖRKLA­RINGAR

-

1. ”Den här rasen ska vara rund och ha mycket hull. Är den inte gullig?” Marie: Det är vanligt att man sätter på sig skygglappa­r och vägrar inse att hunden faktiskt är överviktig.

2. ”Min hund får nästan aldrig något vid matbordet. Kanske bara något litet, litet någon gång, men det är väl inte så farligt? Den ska ju också ha litet av livets goda…” Marie: Man tycker inte att den äter så mycket och ser inte allt extra som omärkligt slinker ner vid matbordet.

3. ”Jag kan ju inte låta hunden svälta. En mager hund är ju djurplåger­i!” Marie: Många förstår inte att övervikt är betydligt farligare ur hälsosynvi­nkel än om hunden är mer magerlagd.

4. ”Trams! Min hund är inte alls överviktig”. Marie: Många har helt fel uppfattnin­g om hur hunden ska se ut och vad som är rätt kroppsform för en hund.

5. ”Jag har försökt banta honom flera gånger utan att lyckas. Jag ger upp!” Marie: Vi veterinäre­r är ett bra stöd när man väl bestämt sig för att hunden ska gå ner i vikt.

6. ”Menar du att jag ska svälta min hund?” Marie: Många sätter likhetstec­ken mellan att ge hunden mindre mat och att svälta den. Men så är det såklart inte. Men att komma framåt tillsamman­s och tänka rätt kan ibland vara en ofantlig utmaning. Bantningsf­oder har en rad bra egenskaper och är framtaget för att ge en god mättnadskä­nsla under hela bantningst­iden och se till att hunden mår bra under tiden den bantar. Det känner många inte till.

7. ”Min hund vägrar äta något annat.” Marie: Det är bara undanflykt­er. Det finns en uppsjö av bra foder.

8. ”Jag är mån om att vi ska fortsätta ha ett fint förhålland­e och då måste jag ge den belöningar i form av mat. Klart den ska vara med vid familjens fredagsmys.” Marie: Ersätt chipspåsen med en ordentlig promenad med hunden. Det kommer att stärka bandet mellan er.

9. ”Det vet ju alla att bantningsm­at är dyr. Hur ska jag ha råd med det? Marie: Då lägger man inte ihop alla wienerbröd man köper och stoppar i sin hund. Det blir en hel del pengar det också.

10. ”Ni veterinäre­r vill bara tjäna pengar.” Marie: Inget kunde vara mer fel. Veterinär blir man för att man älskar djur.

 ??  ?? VID MATBORDET. Även om man tror att ens hund inte får någon mat vid matbordet kan det vara mycket som omärkligt slinker ner.VISA KÄRLEK. En vanlig bortförkla­ring är att man vill ge sin hund belöning i form av mat. Marie Jury menar att en promenad är en bättre belöning.
VID MATBORDET. Även om man tror att ens hund inte får någon mat vid matbordet kan det vara mycket som omärkligt slinker ner.VISA KÄRLEK. En vanlig bortförkla­ring är att man vill ge sin hund belöning i form av mat. Marie Jury menar att en promenad är en bättre belöning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden