Söndag (Aftonbladet)

Medelhavsk­ost

-

VAD: Dieten bygger på hur man äter runt Medelhavet, där matvanorna har ett bevisat samband med hälsa och långt liv (framför allt vad det gäller hjärt– kärlsjukdo­m). Det här tror man beror på att de äter minde rött kött och socker samt mer grönsaker, baljväxter och omättade fetter. Det finns egentligen inte en specifik medelhavsd­iet, utan det handlar om att efterlikna de matvanor som finns i länder som Spanien, Grekland och Italien. Kosten anses vara särskilt bra för hälsan men används även för viktnedgån­g. ÄT SÅ HÄR: Mycket grönsaker, frukt, nötter, olivolja, baljväxter, fullkornsp­rodukter, fisk och skaldjur. Rött vin i måttliga mängder är också tillåtet. ÄT INTE: Dra ner på mejeriprod­ukter som smör, mjölk, och ost, rött kött och undvik helst charkuteri­er, läsk, sötsaker och vitt bröd.

SÅ PÅVERKAR DEN HÄLSAN: Medelhavsk­ost minskar risken för hjärt-kärlsjukdo­m. Studier visar också en minskad dödlighet bland personer som äter den här typen av mat – de lever längre och har minskad risk att dö inte bara i hjärt-kärlsjukdo­m utan även av cancer. När det gäller de enskilda livsmedlen i Medelhavsk­osten visar sammanstäl­lningar att såväl fisk, nötter, olivolja, grönsaker och frukt kan ge hälsoförde­lar. Inget tyder alltså på att något livsmedel är bättre än det andra.

SÅ PÅVERKAR DEN VIKTEN: Eftersom Medelhavsm­aten är relativt rik på fett, såsom olivolja, nötter och avokado skulle den kunna vara ett dåligt viktminskn­ingsaltern­ativ, eftersom fettet ger en del kalorier. Men studier pekar på att du visst kan tappa kilon med metoden. I Sverige har Statens beredning för medicinsk utvärderin­g, SBU, gått igenom flertalet studier som gjorts på våra populärast­e dieter – och kommit fram till att medelhavsd­ieten fungerar.

PASSAR DIG SOM: Har en hjärt-kärlproble­matik, eller en ökad risk för detta, men även för dig med högt blodtryck. Men passar egentligen alla som vill leva mer hälsosamt!

INTE FÖR DIG SOM: Har en mage som är känslig för mycket frukt, grönsaker och baljväxter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden