Söndag (Aftonbladet)

SÅ HÄR FÅR DU HUNDEN ATT GÅ NER I VIKT:

-

GODSAKERNA: Tänk på att du gör din hund en otjänst om du faller för trycket att i stället för att ge bantningsf­oder eller annat lämpligt foder plockar fram favoritpål­ägget ur kylskåpet. ”Att banta sin hund är en mental process för ägaren som måste släppa tankarna om att den är taskig mot sin hund – i själva verket är det tvärtom. Tänk så här: Har du någonsin sett ett djur i vilt tillstånd som är överviktig­t? Knappast! Din hund kommer att tacka dig med att ge dig, i bästa fall, två extra levnadsår.”

FODRET: Till 95 procent handlar viktminskn­ing om att minska intaget av foder. Tillsamman­s med veterinäre­n tar man fram ett bantningsp­rogram för hunden med råd om bantningsf­oder och motion. ”Vi räknar ut exakt hur mycket hunden ska äta per dag och var fjortonde dag får man komma in och väga sin hund. Hunden ska minska vikt i lagom takt, det får inte gå för fort. Vi vill att hunden ska tappa fett och inte muskler. Det bantningsf­oder som finns hos veterinärk­linikerna ger en god mättnadskä­nsla innehåller allt hunden behöver för att behålla sin muskulatur intakt, säger Marie Jury.

MOTIONEN: Glöm inte att motionera hunden ordentligt. Hur mycket motion en hund behöver är jättesvårt att säga, det beror på ålder, vilken fysisk kondition hunden är i, om det är en supervarm sommardag eller en kall vinterdag. Men fem minuter runt huset är långt ifrån tillräckli­gt.

ÄTANDET: Om du har en hund som kastar i sig fodret kan det vara en god idé att lägga maten i en aktivering­sleksak så att hunden får jobba lite för att få tag på maten. Som bonus tränas den mentala biten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden