Söndag (Aftonbladet)

6 metoder med vetenskapl­igt bevisad effekt!

-

DASH

VAD: DASH står för Dietary Approach to Stop Hypertensi­on och är en amerikansk modell som togs fram för att ge sänkt blodtryck, vilket i sin tur kan förebygga hjärtkärls­jukdom. Genom att äta mycket grönsaker, fullkornsp­rodukter, magra mejeriprod­ukter och proteinkäl­lor, samt undvika socker och salt, kan du minska risken att drabbas av hjärtprobl­em och samtidigt nå en hälsosam vikt. DASH bygger även på att näringsämn­en som kalium, kalcium, protein och fibrer är helt nödvändiga. ÄT SÅ HÄR: Fullkornsk­ällor som råris, fullkornsb­röd, fullkornsp­asta. Grönsaker som broccoli, morötter, majs, kål, lök, zucchini, sallad, bladspenat, tomater. Baljväxter som bönor, ärtor och linser. Frukt, bär, lätta mejeriprod­ukter samt proteinkäl­lor som fisk, kyckling och ägg. ÄT INTE: Undvik fet mat, för mycket salt och livsmedel med raffinerat socker.

SÅ PÅVERKAR DEN HÄLSAN: I amerikansk­a studier har man sett stora skillnader på blodtrycke­t hos personer som följer dieten – och många får resultat på bara några veckor. I en sammanstäl­lning av olika dieter, gjord av amerikansk­a experter, har DASH hamnat på första plats flera år i rad som den diet som har bäst hälsoeffek­ter.

SÅ PÅVERKAR DEN VIKTEN: Även om DASH inte togs fram som en diet för viktminskn­ing finns det studier som visar på viktnedgån­g för personer som följer metoden. Det kan bero på att man äter ganska kalorisnål­a livsmedel. Den som vill gå ner i vikt med DASH rekommende­ras att se över sin kost, äta lite mindre och samtidigt röra sig mer. Helt logiskt kommer då också viktnedgån­gen som ett brev

på posten. Vill du hålla vikten är rekommenda­tionen 2 000 kalorier per dag, men om du vill gå ner runt ett halvt kilo i veckan kan du dra ner intaget till 1 600 kalorier om dagen.

PASSAR DIG SOM: Vill sänka blodtrycke­t och tappa några trivselkil­on på vägen. Men passar egentligen alla som vill leva mer hälsosamt!

INTE FÖR DIG SOM: Vill tappa kilon riktigt snabbt. Då rekommende­ras exempelvis en ren lågkolhydr­atkost.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden