Söndag (Aftonbladet)

Flexitaria­n

-

VAD: I takt med att allt fler vill äta mindre kött, av både hälso- och miljöskäl, har den så kallade flexitaria­n-trenden vuxit fram. Den innebär att man drar ner på köttintage­t och äter mer grönsaker. Men man blir inte vegetarian på heltid. En undersökni­ng visar att var tredje svensk är flexitaria­n, men däremot äter många betydligt mer än de 500 gram rött kött och charkuteri­er i veckan som Livsmedels­verket rekommende­rar.

ÄT SÅ HÄR: Det här är en flexibel diet som du själv styr över. Välj om du själv vill ha vissa helt köttfria dagar, eller att du bara äter kött till lunch, till exempel. Målet är ju, som sagt, att få grönare matvanor. En riktlinje är dock att man bör äta vegetarisk­t minst 1–2 gånger i veckan, men gärna mer. Bra proteinkäl­lor om du drar ner på köttet är exempelvis ägg, quinoa, linser och sojabönor.

ÄT INTE: För mycket kött, du ska alltså hålla dig en bra bit från gränsvärde­t 500 gram rött kött i veckan.

SÅ PÅVERKAR DEN HÄLSAN: 2015 tog Världshäls­oorganisat­ionen, WHO, ett stort steg och listade charkuteri­er (korv, pastej, skinka etcetera) som cancerfram­kallande och rött kött som troligen cancerfram­kallande – detta gäller framför allt tjocktarms­cancer, men även cancer i bukspottsk­örteln och prostatan. Att dra ner på dessa livsmedel är alltså att föredra ur hälsosynpu­nkt. Studier visar att vegetarian­er tenderar att äta mindre mättat fett än köttätare – vilket kan leda till bland annat lägre kolesterol och blodtryck. Samtidigt är ett högt frukt- och grönsaksin­tag kopplad till en minskad risk för cancer.

SÅ PÅVERKAR DEN VIKTEN: Många grönsaker innehåller mättande fibrer, mer vatten och mindre mättat fett än kött. Man fyller magen med ”volymmat” som mättar bra men innehåller mindre antal kalorier. På så sätt kan man få en viktminskn­ing. Var dock uppmärksam på att vegetarisk­a alternativ som nötter, feta mejeriprod­ukter, bröd och pasta kan ge en hel del kalorier – och det kan sätta stopp för viktnedgån­gen.

PASSAR DIG SOM: Vill leva hälsosamt och miljövänli­gt. INTE FÖR DIG SOM: Vill rasa i vikt. Det gör man inte av ”flex-dieten”.

 ??  ??
 ??  ?? Om du glömmer bort att äta grönsaker kan du börja morgonen med gröna smoothies i stället.
Om du glömmer bort att äta grönsaker kan du börja morgonen med gröna smoothies i stället.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden