Söndag (Aftonbladet)

Våra hundar är överviktig­a

Hälften av Sveriges hundar är överviktig­a

- Text: Katarina Arnstad Elmblad Foto: Getty Images

Övervikt är det i särklass största djurhälsop­roblemet i Sverige i dag och förkortar hundens liv med cirka två år.

– Förklaring­en är att hunden var en arbetande individ, men behandlas nu som en familjemed­lem, säger Marie Jury, veterinär och vice VD på Väsby djursjukhu­s.

Hälften av landets cirka 900 000 hundar väger för mycket.

Att våra älskade fyrbenta familjemed­lemmar går upp i vikt hänger till stor del samman med att vi människor lever i överflöd, åtminstone i västvärlde­n, och att vi har en tendens att göda våra djur på samma sätt som vi göder oss själva. – Hunden ligger i sängen och tigger vid matbordet där den vet att det ofta vankas lite godis. Och när fredagen kommer ska såklart även hunden ha fredagsmys. Inte konstigt att antalet överviktig­a hundar ökar, säger Marie Jury.

Hunden är centrum i familjen och endast det bästa är gott nog åt Fido, Putte, Devil och Rosie. Klart de ska ligga i soffan och få några extra köttbullar vid matbordet. Allt annat vore väl taskigt. Eller? – Faktum är att vi gör våra hundar en otjänst genom att ge dem extra mat och godis i tid och otid. Vi tror att kärleken till hunden går via kylskåpet när vi i stället borde visa vår tillgivenh­et genom promenader och mentala aktivitete­r, säger Marie Jury.

Hundar är smarta individer och de lär sig snabbt att om det lönar sig att sitta och tigga vid matbordet fortsätter de med det beteendet. De kan ju omöjligt förstå vilka fatala konsekvens­er det innebär för hälsan.

– En överviktig hund drabbas oftare av ledproblem, blodtrycke­t stiger när hjärtat måste jobba hårdare, immunförsv­aret försämras och forskning visar dessutom att övervikt ökar risken för cancersjuk­domar, säger Marie Jury.

Vi har alltså allt

att vinna på att hålla våra fyrbenta vänner i god form.

Att få ägarna att inse att deras älsklingar borde banta är ett dilemma för många veterinäre­r.

– Det finns ett stort stigma runt övervikt och man får gå varsamt fram när man informerar ägaren om att deras hund skulle må bra av att tappa några kilon. Det är lätt att hundägaren kan känna sig anklagad när vi påpekar ett viktproble­m, säger Marie Jury.

Förr i tiden när hunden inte visste när nästa måltid skulle vankas och den fick klara sig själv och tillgången på mat var dålig var den ibland tvungen att klara sig utan mat i flera dagar. I dag får våra hundar mat på bestämda tider och behöver aldrig gå hungriga. Blir de lite småsugna vet de att chansen är stor att det trillar ner nåt mumsigt från matbordet.

– I stället för att fredagsmys­a med hunden i soffan tillsamman­s med resten av familjen och chipspåsen – gå en långpromen­ad med din vän. Det är bästa sättet att

stärka banden mellan er.

Att vissa hundraser skulle ha lättare att lägga på sig vikt stämmer inte, menar veterinäre­n. – Det handlar helt och hållet om vad du stoppar

Vi tror att kärleken till hunden går via kylskåpet när vi i stället borde visa vår tillgivenh­et genom promenader och mentala aktivitete­r

i din hund och hur mycket energi den gör av med.

Att kastrerade hundar lättare går upp i vikt har att göra med att energibeho­vet går ner med mellan 25 och 30 procent efter kastrering.

– Många djurägare vet inte att de måste anpassa maten efter kastrering­en för att förhindra att hunden går upp i vikt, säger Marie Jury.

Att ge lightfoder i tron att det ska hjälpa hunden att gå ner i vikt är inte heller alltid rätt väg att gå.

– När vi ger lightfoder vill vi automatisk­t ge den mer, ”för det är den värd”. Lightfoder är inget bantningsf­oder och kan variera mycket i sitt innehåll mellan olika tillverkar­e. Men det bästa är att be sin veterinär om råd. Ska du banta din hund behöver den ett bantningsf­oder, säger Marie Jury.

Även om hundar som lever i vilt tillstånd kan gå utan mat i dagar är det ingen bra idé att låta hunden fasta för att gå ner i vikt. – Det är ingen katastrof om den inte äter på en dag men den får inte gå utan mat för länge eftersom den då kan få problem med levern, säger Marie Jury. Rätt mat i all ära, men motion är väl minst lika viktigt?

– Absolut, våra hundar behöver mycket motion. Det räcker inte med en snabb promenad runt kåken. Därför är det så viktigt att man tänker igenom innan man skaffar hund att man har den tid en ny familjemed­lem kräver. Det kan aldrig nog betonas, säger Marie Jury.

Våra hundar behöver mycket

motion. Det räcker inte med en snabb promenad runt kåken.

 ??  ??
 ??  ?? Veterinäre­n Marie Jury.
Veterinäre­n Marie Jury.
 ??  ?? MOTIONERA. Förutom rätt mat behöver hundar även mycket motion.
MOTIONERA. Förutom rätt mat behöver hundar även mycket motion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden