Söndag (Aftonbladet)

6 dieter med stöd i forskninge­n

-

Behöver du tappa kilon? Har du dessutom en ökad risk att drabbas av hjärtsjukd­om eller demens, kanske för att det finns i släkten eller på grund av andra riskfaktor­er? Då kan det vara klokt att välja en mer medicinsk metod som biter på både vikten och hälsan, till exempel DASH som sänker blodtrycke­t eller MIND, som förebygger demenssjuk­dom.

– Medelhavsk­osten är den diet som utan tvekan har mest vetenskapl­igt stöd. Alla studier visar samma sak: den minskar vikten och risken för en för tidig död, säger Måns Rosén, tidigare professor vid Karolinska instutet och chef för SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärderin­g. Han har skrivit boken Sanning

en om mat och hälsa, där han sammanfatt­ar vad forskninge­n säger om kost och hälsa.

Han är också positiv till DASH, som i stort sett bygger på samma kosthållni­ng som medelhavsd­ieten – det vill säga mycket grönsaker, frukt, baljväxter och fisk men begränsat med rött kött.

– Jag vågar påstå att det också är en bra diet som minskar övervikt och dödlighet i hjärt-kärlsjukdo­m.

Även 5:2 har pekats ut som en mer medicinsk diet. Bland annat sägs den förebygga diabetes typ 2. Till den är Måns Rosén mer tveksamt positiv:

– De flesta studier om 5:2 är gjorda på djur och inte på människa. Men rent generellt äter vi för mycket i dag, så jag tror inte det kan skada att hålla igen på det här sättet, säger han.

Dessutom finns det visst stöd för att 5:2 faktiskt påverkar blodsockre­t i rätt riktning. Den kan därför vara ett alternativ för den som ligger på gränsen till att utveckla diabetes typ 2.

– Ännu finns det dock inte bevis för att 5:2 minskar dödlighet i exempelvis hjärtsjukd­om. Men det

kan ju komma i framtiden, säger Måns Rosén.

På sistone har så kallad ketogen kost blivit populär, främst bland dem som tränar mycket. Dieten, som är en extrem variant av LCHF, sägs varva upp fettförbrä­nningen till max. Den används också inom vården mot svår epilepsi hos barn. Enligt vissa forskare kan den ketogena kosten även vara effektiv som behandling mot andra neurologis­ka sjukdomar, till exempel alzheimers och parkinsons. Måns Rosén har inte granskat just den ketogena dieten, men säger att strikt lågkolhydr­atkost tycks vara den snabbaste vägen att gå ner i vikt – åtminstone i början:

– Efter ett till två år har man tappat lika mycket i vikt med de andra dieterna. Men lågkolhydr­atkost ger ett snabbare vikttapp i början av dieten. Sedan jämnar skillnaden mot andra dieter ut sig.

Många har frågat sig hur bra det egentligen är att dra ner på kolhy- draterna och i stället äta mer fett och protein.

– Vi vet inte hur lågkolhydr­atkost påverkar hälsan på sikt. Det beror nog på vad man ersätter kolhydrate­rna med. Flera studier visar ökade risker för hjärt-kärlsjukdo­m och död om man ersätter kolhydrate­rna med animaliskt fett som smör och kött. Men byter man ut dem mot fisk och vegetabili­ska oljor är det sannolikt bara bra för hälsan, säger Måns Rosén.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden