Söndag (Aftonbladet)

Per Gessle

- Text: Nina Jakobson

Per Gessle tycker att vissa låtar inte åldrats så bra, även om de kändes som blivande klassiker när de spelades in. Men svensk pops mest trallvänli­ga superstjär­na, aktuell med ett nytt soloalbum, har också många favoriter bland sina gamla hits.

– Gyllene Tider är ett fantastisk­t litet band.

1 Två skivor förra året och en i år, hur många låtar har du egentligen i dig?

– Jag har haft bra flyt i många år. Så länge det känns viktigt och är roligt så rullar jag på. Jag är fortfarand­e väldigt nyfiken musikalisk­t. 2 Det räcker ganska långt. Vilken låt är du mest stolt över?

– Alla låtar som skrivits klart är jag stolt över på något sätt. Annars hade jag inte skrivit klart dem. De flesta hamnar i papperskor­gen. Häromdan poppade en låt från En händig man upp som heter TomTom. Den är bra. Min plats från En vacker natt blev som jag hade hoppats. Tyck

er om när du tar på mig är fin. What’s she like? med Roxette är speciell. Hjärta utan hem med Gyllene Tider gör mig glad. Gyllene Tider är ett fantastisk­t litet band Och finns det någon du är lite mindre nöjd med?

– Vissa låtar har definitivt inte blivit bättre med åren. Men när de skrevs och spelades in kändes de som blivande klassiker! 4 Vilken är den röda tråden i din musik?

– Melodier. Alltid starka melodier. 5

Vad är skillnaden mellan att sjunga på engelska och svenska?

– Det är två helt olika uttryck. Engelskan är lättare att sjunga på. Rundare ljud. Det är ännu större skillnad på att skriva på engelska jämfört med svenska. På ditt modersmål kan du uttrycka dig ”tyngre” och mer exakt.

6 Du är ju mångas idol, men vem är din?

– Min fru ligger bra till! Jag har ingen direkt idol längre. När jag var liten var de ganska många: John Lennon, Elizabeth Taylor, Ronnie Peterson, Monty Python-gänget, farbror Melker i 7 Saltkråkan. Hur var det att sjunga med Nick Lowe?

– Osannolikt. Han kom till Stockholm och jag hade äran att få tillbringa några dagar med honom. Förutom att jobba i studion så spelade vi musik, drack vin och berättade skumma turnéminne­n. 8

Vad skulle du ha gjort om du inte var musiker?

– Jag ville bli arkitekt när jag var liten. Men sen hörde jag 9 Get it on med T. Rex. När är det svårast att vara du?

– Jag har haft tur i livet att få jobba med det jag älskar, det vill säga låtskrivan­de och musik. Så det är inte så

svårt att vara jag jämfört med hur många andra har det. Möjligen när jag sätter lite för höga krav på mig själv och min omgivning. Jag gör det ibland. Det är knepigt att bryta 10 det mönstret. . Om jag skulle flytta in hos dig, vad är det första jag kommer att störa mig på?

– Att allt står i ordning och är väldigt organisera­t. Det passar inte 11 alla. Vissa blir stressade av det. Vilken är din mest okända talang?

12 – Jag gillar att städa.

Vem skulle spela huvudrolle­n i filmen om ditt liv? 13 – Micke Syd.

Vem skulle sjunga soundtrack­et?

– Marie Fredriksso­n och Helena Josefsson. De är de bästa jag jobbat med. Jag älskar när tjejer sjunger mina låtar. Det finns nån sorts feminin skörhet i många av mina sånger som kommer fram så fint då.

14 Vad gör du helst när du inte musicerar? – Tittar på film, läser 15 biltidning­ar och funderar.

Varför har du så många bilar?

– De är ju synd att de 16 ska stå osålda.

Vad gör du när ingen annan ser dig?

– Jag är alltid synlig. 17 Det känns så. Blir du starstruck? När?

– Mer förr än nu. När jag träffade David Bowie vågade jag knappt prata. Men det var 1983. Jag har såklart märkt att alla artister, konstnärer, skådespela­re och idrottsmän/kvinnor jag gillar märkligt nog är helt vanliga människor. De jobbar hårt och målmedvete­t och har talang, tur och timing. De flesta är väldigt öppna och 18 trevliga. Vilken är din favoritsvo­rdom?

19 – Fuck.

När använde du den senast?

– Nyss när jag insåg att ekorrarna gnagt sönder våra kuddar och handdukar ute i trädgården. Ekorrar är söta men min Piff och Puff-kvot är fylld sedan länge. 20 Vad ger dig gåshud?

– Musik. Jag kan hamna i nån sorts musikkoma ibland och gräva ner mig i Leonard Cohen, Tom Petty, Bob Dylan och Joni Mitchell i 21 timmar. Gåshud är härligt. Vad skulle du göra om du var Gud för en dag?

– Städa upp lite.

 ?? Foto:ERIK MÅRTENS SON/TT ?? Per Gessle på Allsång på Skansen , 2017.
Foto:ERIK MÅRTENS SON/TT Per Gessle på Allsång på Skansen , 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden