Söndag (Aftonbladet)

Stark och rörlig rygg!

Ge din rygg lite extra omtanke! Här är sju enkla övningar som minskar risken för skador och värk.

- Gör gärna Text: Sandra Hiort

Sju enkla övningar för ryggen VÄND

Att träna rörlighet för ryggen kan vara precis vad som gör att du slipper värk och skador framöver. Så att lägga en liten stund på det varje vecka kan definitivt löna sig i längden. Utöver att du blir mindre stel kan det också hjälpa dig att bli mer effektiv i andra rörelser, när du styrketrän­ar till exempel. Eller när du springer för den delen. Spänningar i bröstrygge­n kan till exempel påverka både muskler och andning. Och göra att det blir jobbigare att springa, och svårare att göra det med bra teknik.

Du kan också få bättre hållning generellt av att rörlighets­träna ryggen, vilket både minskar risken för värk och får oss att se stoltare ut. På nästa sida har vi valt ut några rörlighets­övningar med fokus på att göra just ryggen mer rörlig. Några övningar känner du säkert igen – men i några av dem lägger vi extra fokus på att hela tiden vara i rörelse.Även om man kanske brukar vara mer stilla i dem i vanliga fall.

Utöver att du blir mindre stel kan det också hjälpa dig att bli mer effektiv i andra rörelser

övningarna ofta. Du kan välja att göra hela passet någon gång i veckan, eller ett par gånger i veckan. Eller så gör du en eller ett par övningar när du behöver en kort och skön paus någon gång under dagen. De gör att blodcirkul­ationen får en skjuts och kan lätta på spänningar.

Gör du övningarna regelbunde­t så kommer du snart att märka att du blir både lite skönare och mjukare i kroppen.

Låt det gärna bli en lugn stund där du tar djupa, långa och långsamma andetag. Då slappnar kroppen lättare av och du kommer ner i varv, samtidigt som du gör din rygg och kropp en tjänst.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden