Söndag (Aftonbladet)

Ett ögonblick …

- Hanna Hallin

… Daniel Paris, 33, aktuell med barnboken Edith, Alex och enhörninga­rna.

Bokens Edith bor med papporna Hamid och Peter, berätta mer?

– Det kändes viktigt att skriva den här boken eftersom jag själv är stolt homosexuel­l. Om jag ska gestalta en familj så vill jag att den ser ut som min kommer att göra. Pappa Peter är döpt efter Peter Jöback faktiskt. Han inspirerar mig och var en av de första som pratade öppet. Det är viktigt att barn får veta att deras familj är lika verklig som normen och att familjer kan se ut på olika sätt. Det är så vi kan motverka homofobi och transfobi. Den här boken är min bebis, jag brinner för det här.

Vad tycker du en bra barnbok ska innehålla?

– Den ska visa hela paletten, det blir lite elitistisk­t annars. Det är många som inte faller inom ramen och har det jobbigt. Boken sprakar också av färg?

– Ja, jag blir glad av färg! Jag klär mig i färg och äter i färg. Det genomsyrar hela min personligh­et.

Huvudperso­nen är döpt efter din brorsdotte­r Edith. Är du världens bästa farbror?

– Jag försöker finnas där så mycket jag bara kan, jag säger ja till allt och diskuterar ingenting. Edith är mitt första brorsbarn och hennes bästa vän Alex i boken är son till min vän.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att det börjar gå uppåt i den rådande situatione­n vi är i och att folk tar sitt ansvar. Att vi går en ljusare framtid till mötes trots att det blir mörkare ute.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden