Söndag (Aftonbladet)

Vad skulle du välja – fett eller socker?

-

?Jag vet att det inte är svart eller vitt men om du måste välja mellan fett och socker, vad väljer du då? Beata

Josefine: Hej Beata. Vi är helt överens, det är inte svart eller vitt men det är intressant att fundera kring valet om jag var tvungen att välja. Jag vill gärna börja med att förklara hur jag tänker kring de olika valen:

Socker innehåller egentligen inget vi behöver. Att hjärnan behöver socker må vara hänt men kroppen är expert på att bilda socker från det vi äter så det behöver vi inte hjälpa till med. Dessutom påverkas blodsockre­t mycket av ett högt intag av socker och det i sin tur påverkar fettförbrä­nning och fettinlagr­ing i kroppen. Ett svängande blodsocker kan också påverka humöret en hel del.

Fett i sin tur innehåller viktiga vitaminer och ger mer mättnad än det rena sockret. Fett innehåller förvisso mer än dubbelt så mycket energi som socker men oavsett vad målet är, viktnedgån­g eller annat, skulle jag förespråka fett före socker, och då fokus på omättat fett som fisk, nötter, frön, oljor och avokado.

Om man applicerar frågan och svaret på verklighet­en, som inte är svart eller vit, behöver man komma ihåg att det oftast är kombinatio­nen socker och fett som lockar och sällan det ena eller andra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden