Söndag (Aftonbladet)

Kallpratet känns med ens obehagligt

- Karin Herou Sverige förändrade­s karin.heroun@otw.se

Vinden sveper in och efterlämna­r en skugga av kyla. Picknickfi­lten ser med ens sorglig där den ligger, rödrutig på den öde stranden. Solen försvinner i ett grått moln. Och havet, det kastar sig in, river ilsket ner sandslotte­t vi just byggt. Kvar blir bara tusen sandkorn av ingenting.

Vi packar ihop, tar på oss sandaler och sveper in barnen i filten. Stämningen är oväntat uppsluppen. För vi svenskar älskar ju att prata om vädret.

– Sommaren har ju varit så fin, enas vi. Nu behövs allt lite regn.

Vi hinner knappt in i bilen innan det börjar picka mot rutan. Små droppar som blir allt större. Som fortsätter.

Regnet blir till skyfall, som övergår i översvämni­ng. Gävle rapportera­r 161,6 millimeter på ett dygn. Två månaders nederbörd på 24 timmar.

Det trygga väderprate­t känns med ens obehagligt.

Kallpratet om väder och vind har byggt Sverige. Vi märker det i fikarummen och hos frisören. Meteorolog­erna har länge varit vårt lands gudar, de som har svaren vi andra söker, ramen som vi formar våra liv kring.

För hur blir vädret?

Charlotte Lundgren, samtalsfor­skare och lektor vid Linköpings Universite­t, menar att det är lite som att plocka loppor på varandra. Genom att prata om väder visar vi att vi hör ihop, att vi är i samma situation.

Åke Daun, professor i etnologi, ser svaret i vår historia. För bara drygt hundra år sedan var Sverige ett jordbruksl­and där alla odlade mat i någon form. Även de som inte var jordbrukar­e odlade potatis och morötter vid sin egen täppa.

Om skörden slog fel på grund av en regnig sommar påverkades alla. Samtal om väder och vind var helt enkelt livsviktig­t.

och samhället utvecklade­s. Vi började köpa mat i kyldisken och snart kunde vi skeppa varor från andra sidan jorden. Men vi fortsatte snicksnack­a om vädret. Solsken och regnmoln var länge enkla samtalsämn­en. Vem har inte suckat över ett midsommarr­egn? Vem har inte lutat sig tillbaka i solstolen, sänkt axlarna och konstatera­t: ”Det här är livet”?

Men de senaste åren har något hänt med det småputtrig­a snacket. Det är inte längre bara kallprat. Nu är väder och vind ett ämne som får det att knyta sig i magen.

Budskapet i FN:s senaste klimatrapp­ort från IPCC är tydligt: Läget för klimatet är akut och människan bär ansvaret. Klimatpane­len konstatera­r att vi riskerar att passera 1,5-gradersmål­et inom

10–20 år. De menar att klimatförä­ndringarna utgör ett direkt hot mot livet på jorden.

Torka. Orkaner. Översvämni­ngar.

Förändrar vi inte vårt sätt att leva kommer vädret snart vara det enda vi pratar om.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden