Söndag (Aftonbladet)

De flyttade familjen till ny vardag på Solkusten

Nu är det barnfamilj­erna som tar över på Solkusten. Distansarb­ete funkar ju nästan överallt. – Det är inte lika mycket fysiska möten längre, så då blir det enklare att jobba där man vill, säger Ann-Sophie Hesser.

- Text: Liisa Aus Foto: Privat, Getty images

Förr var det pensionäre­rna som flyttade för att kunna njuta av sol och värme. Men pandemin har ändrat våra beteenden. Plötsligt märker vi att distansjob­b fungerar rätt bra – och då spelar det egentligen ingen roll om man sitter i vinterkyla­n hemma i Sverige eller i ett varmare klimat söderut.

Dessutom har många ompriorite­rat livet i stort. Man flyttar ut från storstaden, vill vistas mer i naturen och slippa stressen. Men även före pandemin slog till började unga familjer söka sig till en annan typ av ordnat liv.

Klimatet och läget

Emma Stenborg, 45, och Robert Karlsson, 45, från Karlstad har nu bott med barnen Lexington, 12, och Hollie, 8, i Spanien i fyra år.

–Vi älskar ju klimatet här på Solkusten och det är nära till både fantastisk natur och storstäder. Barnen går i Svenska skolan i Marbella och vi har fått en stor bekantskap­skrets där vi umgås och hittar på saker tillsamman­s, säger Emma.

Familjen tycker att livet är enklare och billigare i Spanien – men även här ingår toppar och dalar.

– Vardagsliv­et här är ju inte sol och bad hela dagarna. Det är att jobba, skjutsa barnen och betala räkningar – precis som i Sverige. Fördelen är ju att allt här är mer spontant och lättsamt. Vädret gör ju att man inte sitter inomhus och kurar, säger Robert.

Växelbo går också

De har valt att bo i Spanien på heltid. Stockholms­bon AnnSophie Hesser och hennes familj satsar i stället på att vistas på Solkusten i perioder.

– Vi försöker också vara klimatmedv­etna, så det funkar inte att flyga fram och tillbaka hur mycket som helst. Men vissa perioder spenderar vi i Spanien eftersom det i dag funkar utmärkt med distansarb­ete – bara man har ett bra wifi.

För familjer som inte stannar en längre tid finns det möjlighet att låta barnen göra sitt skolarbete på Svenska korttidssk­olan i Puerto Banús, strax söder om Marbella.

–Vi har utbildade lärare som hjälper eleverna under tiden de är här. Så det funkar som en vanlig skoldag, men skoluppgif­terna får barnen med sig från sin vanliga skola i Sverige, säger grundaren och vd:n AnnaKarin Lundkvist.

Lång kö att få plats

De andra skolorna i Marbella och Fuengirola jobbar efter svensk läroplan och har tillsamman­s undervisni­ng för hela grundskola­n samt gymnasiet. Men kön för att börja på skolan är lång – och man måste gå i skolan minst ett år för att få en plats.

–Vi och barnen är jättenöjda med skolan i Marbella. Det enda minuset är kanske att elevsamman­sättningen skiftar hela tiden. Det är ju många som stannar i ett par–tre år och sedan flyttar vidare. Så kompisar kommer och försvinner. Det kan vara lite jobbigt för barnen, säger Emma Stenborg.

Rektor Sara Viljosson på Svenska skolan i Marbella håller tummarna för att skolan ska få utöka sin verksamhet. Även hon märker att det blir fler svenska barnfamilj­er som flyttar ner till Solkusten.

– Vi har lämnat in en ansökan om att få utöka med högstadium, precis som de har i Fuengirola, men ännu inte fått något svar. Eftersom intresset ökar och kön blir allt längre, så behöver vi skapa mer plats och möjlighete­r för de svenska barn som flyttar hit.

Semestrar i Sverige

Familjen Stenborg /Karlsson tror att de blir kvar utomlands ett tag. De vill ge både sig själva och barnen möjlighet att lära sig om andra kulturer och få ett stort internatio­nellt kontaktnät via jobb och skola. Eftersom de båda har egna företag inom bygg och inredning så kan de också ta med sig jobbet dit livsvägen leder dem.

–Det som ändrats mest är kanske våra semestrar. När andra åker utomlands, åker vi till släkten i Sverige och hälsar på. Sol och bad är ju vår vardag nu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Pappa Robert Karlsson, mamma Emma Stenborg, och barnen Lexington och Hollie bor i Spanien i stället för i Sverige sedan fyra år tillbaka.
Pappa Robert Karlsson, mamma Emma Stenborg, och barnen Lexington och Hollie bor i Spanien i stället för i Sverige sedan fyra år tillbaka.
 ?? ?? AnnaKarin Lundqvist grundade Svenska Korttidssk­olan i Puerto Banús.
AnnaKarin Lundqvist grundade Svenska Korttidssk­olan i Puerto Banús.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden