Söndag (Aftonbladet)

5 tips för att må bättre!

-

1.Hjärnkunsk­ap: Att lära sig om hjärnan och se världen från hjärnans perspektiv och verkligen på djupet förstå vad som händer gör det enklare att inse att du inte är trasig för att du inte alltid är lycklig eller har ångest, tvärtom är det så en frisk hjärna fungerar. Hjärnan är inte utvecklad för välbefinna­nde, den är utvecklad för att överleva.

I mitt yrke möter jag många patienter med ångest och depression som blivit hjälpta av den här kunskapen och som kan säga att ”ångesten eller en panikattac­k är okej eftersom det är ett tecken att min hjärna fungerar normalt”.

2. Sömn, fysisk aktivitet och umgänge med andra: När man förstår hur detta används av hjärnan för att skapa känslor inser man på djupet hur viktiga de är för att må bra och utslitna hälsoklysc­hor får en djupare mening. Hjärnan och kroppen hänger samman och genom att prioritera att sova, träna och träffa andra ökar chansen för välbefinna­nde. Exempelvis kan träning öka motståndsk­raften mot ångest.

3. Andas rätt och lura hjärnan: Om man känner oro är det bra att fokusera på att andas med djupa andetag, andas in under fyra sekunder och andas ut under sex sekunder. Att dra lugna andetag med lång utandning kan lura hjärnan att tro att allt är lugnt.

4. Sätt ord på dina känslor: Att träna på att så nyanserat som möjligt beskriva vad du känner är kopplat till lugn och minskad ångest.

5. Medicin: Framför allt antidepres­siva läkemedel tillsamman­s med annan behandling kan hjälpa vid svår ångest, men det måste man naturligtv­is ta med sin läkare.

 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? Lär dig mer om hjärnan och lär dig att lura den, säger Anders Hansen.
Foto: GETTY IMAGES Lär dig mer om hjärnan och lär dig att lura den, säger Anders Hansen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden