Söndag (Aftonbladet)

Strapatsfy­lld feelgood-film – om döden

- Jan-Olov Andersson

Titel: Dag för dag. Regi: Felix Herngren, med Sven Wollter, Marianne Mörck, Tomas von Brömssen. Genre: Dramakomed­i.

En svensk storfilm där biopremiär­en har skjutits upp, gång på gång, på grund av pandemin. Därför, precis som med senaste Jönssonlig­an-filmen, skippar man biografern­a och har premiär direkt på streamingt­jänsten

C More.

Felix Herngren har många strängar på sin lyra – allt från renodlad humor, som komiker, till så vitt skilda tv-serier som Solsidan, Bonusfamil­jen och Folk med ångest. Att han också fjantar sig som en i panelen i gräsliga tv-programmet Masked singer Sverige glömmer vi, den här gången… Det här är hans kanske mest våghalsiga mix av humor och allvar. Dag för dag kan beskrivas som en feelgood-film – om döden.

Tre äldre människor bor på ett äldreboend­e i Stockholm. De spelas av Sven Wollter (1934-2020), Marianne Mörck och Tomas von Brömssen och alla längtar, av olika skäl och med olika mål, bort. Tillsamman­s med en vårdare (Martina Haag) och en städare (William Spetz) ger de sig ut på en husbilsres­a genom Europa.

Det blir en strapatsfy­lld och händelseri­k resa. Döden känns inte så avlägsen runt hörnet för någon av de äldre i sällskapet och på något märkligt sätt får den vetskapen dem att leva upp för kanske en sista gång. Det blir också vänskap över generation­sgränserna, regissören själv och

Peter Magnusson har också viktiga roller, men framför allt är det de tre veteranern­a i centrum som glänser.

Alla tre är helt suveräna, men det går inte att komma ifrån att man blir lite extra berörd av Sven Wollter. Dels för vilken resa hans rollfigur är ute på, dels för att man vet att detta blev hans sista stora filmroll.

 ?? ?? Sven Wollter, Marianne Mörck och Tomas von Brömssen är helt suveräna i den här filmen.
Sven Wollter, Marianne Mörck och Tomas von Brömssen är helt suveräna i den här filmen.
 ?? ?? Fotnot: Filmen visas på C More från och med torsdag den 31 mars.
Fotnot: Filmen visas på C More från och med torsdag den 31 mars.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden