Söndag (Aftonbladet)

Adams receptfavo­riter

-

”Under tävlingen fick vi i uppgift att göra fusion-mat. När jag fick Sverige och Libanon började jag direkt tänka på vad som funkar att kombinera från de två olika länderna. Hummus är libanesisk­t och gröna ärtor finns i många svenska husmanskos­trätter, så det fick bli en hummus på gröna ärtor.

Tricket är att mixa hummusen länge. När du tror att du har mixat klart, mixar du den fem minuter till. Ett annat trick som jag varmt rekommende­rar är att pressa den genom en finmaskig sil för att få den helt slät, det ger en mer elegant upplevelse. Perfekt att ha på bröd eller doppa grönsaker i. Pröva gärna att servera med dukkha, en egyptisk nöt- och kryddbland­ning som går att köpa i välsortera­de butiker eller på nätet!”

HUMMUS PÅ GRÖNA ÄRTOR

● 4 portioner (15 minuter)

375 g gröna ärtor

1 ½ krm vitlökspul­ver 1 ½ krm lökpulver

1 ½ krm paprikapul­ver 1 tsk spiskummin

1 tsk salt

1 ½ msk tahini

1 msk pressad citron

½ citron, finrivet skal

40 g rumstemper­erat smör Olivolja

Gör så här:

1. Lägg samtliga ingrediens­er utom olivoljan i en bunke eller blender och mixa länge. 2. Pressa hummusen genom en finmaskig sil. 3. Smaka av med mer salt och citronsaft. 4. Bred ut ett tjockt lager hummus på en tallrik och ringla olivolja över.

RÖDBETSCHI­PS MED CHÈVRE

”Rödbeta och chèvre – en klassisk kombo som aldrig dör! Den går inte att sluta äta av när den väl står på bordet.”

● 4 portioner (30 minuter)

RÖDBETSCHI­PS 600 g rödbetor Neutral olja till fritering Salt

CHÈVREDIPP

200 g chèvre med kant

2 dl crème fraiche

1 krm salt svartpeppa­r Eventuellt rödbetspul­ver (finns i välsortera­de livsmedels­butiker och på nätet)

Gör så här:

1. Rödbetschi­ps: Skär bort roten och skala rödbetorna. Hyvla dem i cirka 2 mm tjocka skivor på mandolin eller med en potatisska­lare. 2. Hetta upp rikligt med olja till 170 grader i en fritös eller traktörpan­na.

3. Fritera rödbetorna i omgångar beroende på hur stor fritös du har tills de börjar skrynkla ihop sig och det slutar bubbla från dem. 4. Ta upp chipsen med hålslev och lägg ut på en plåt täckt med hushållspa­pper. 5. Smaka av med rikligt med salt. 6. Chèvredipp: Skär bort kanten från chèvren.

7. Mixa chèvre och crème fraiche med stavmixer till en slät kräm. 8. Tillsätt salt och smaka av med svartpeppa­r.

9. Toppa eventuellt med rödbetspul­ver vid servering.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden